Львівська сесія Міжнародної конференції «Слідами Конрада. Шоста міжнародна конференція, присвячена Джозефу Конраду»

30.06.2016 | 12:38

25 червня 2016 року відбулася Львівська сесія Міжнародної конференції «Слідами Конрада. Шоста міжнародна конференція, присвячена Джозефу Конраду». Співорганізаторами сесії виступили університет Марії Кюрі-Склодовської з міста Люблін, Польща, та факультет іноземних мов, кафедра світової літератури Львівського національного університету імені Івана Франка, Україна. Конференцію організовано під патронатом Європейського Парламенту та його президента пана Мартіна Шульца.

Метою конференції, яка проводилася 20 – 28 червня 2016 року в Люблінському університеті імені Марії Кюрі-Склодовської, в Львівському національному університеті імені Івана Франка, в Житомирському державному університеті імені Івана Франка, був науковий діалог учених-літературознавців з багатьох країн світу, які вивчають творчість видатного британського прозаїка польського походження Джозефа Конрада. У Львівській сесії взяли участь дослідники з Франції, Італії, Німеччини, Польщі, України, Туреччини, США та інших країн.
Відкриваючи сесію, проректор Львівського національного університету імені Івана Франка, професор Я. І. Гарасим відзначив унікальний характер особистості Джозефа Конрада, поляка за походженням, народженого в Україні, класика англійської літератури, чиї життя та творчість слугують діалогу між народами та культурами світу і який написав наприкінці життя, що він «належно вшанував батьківщину, здобувши визнання і довівши англійцям, що шляхтич з України … знайде, що сказати їхньою мовою».
У вітальному слові консула Генерального консульства Республіки Польща у Львові Влодзімежа Сулгостовського було наголошено, що проведення Львівської сесії Шостої Міжнародної Конрадівської конференції у Львові сприятиме поглибленню давнього міжкультурного діалогу України та Польщі, адже творчість Джозефа Конрада витворює унікальний, єдиний та відкритий європейський простір.

Заступник декана з міжнародної співпраці факультету іноземних мов О. М. Іващишин привітала гостей та учасників сесії від імені адміністрації факультету, розповіла про основні здобутки та міжнародні зв’язки факультету, а також наголосила на вагомості проведення наукових конференцій, які сприяють обміну досвідом і професійному розвитку. Ольга Михайлівна побажала учасникам сесії цікавих доповідей та досягнення поставлених цілей.
Координатор Шостої Міжнародної конференції, присвяченої Джозефу Конраду, професор Люблінського університету імені Марії Кюрі-Склодовської професор Вєслав Крайка наголосив, що організація Львівської сесії конференції, в якій активну участь взяли керівництво та викладачі факультету іноземних мов Львівського національного університету, це давня потреба і мрія польських науковців створити єдиний польсько-український літературознавчий простір, що відповідає вивченню творчості Джозефа Конрада, який народився неподалік від Бердичева, навчався у Львові та Кракові, дослужився до звання капітана британського торгового флоту і став класиком британської літератури, одним з найвидатніших прозаїків кінця ХІХ – початку ХХ століття.

Професор В. Крайка зачитав вітального листа Президента Європейського Парламенту Мартіна Шульца до учасників Шостої Міжнародної Конрадівської конференції, в якому особливо наголошено виняткове місце Джозефа Конрада в історії європейської та світової літератури, а також висловлено впевненість, що науковий діалог науковців слугуватиме поглибленню відчуття належності єдиній Європі, розвиткові загальних європейських цінностей.
У виступах викладачів кафедри світової літератури факультету іноземних мов Львівського національного університету імені Івана Франка Ольги Бандровської, Ірини Сенчук, Вікторії Яремчук було розглянуто актуальні проблеми сучасного літературознавства та конрадознавства – це фігура цивілізаційного Іншого в прозі Джозефа Конрада, імагологічні виміри його малої прози, специфіка кінематографічних адаптацій романів письменника.
Насамкінець, польська дослідниця Лілія Омелян виголосила доповідь на тему «Львів Джозефа Конрада», в який було подано маловідомі факти з біографії письменника, що стосуються його перебування та навчання у місті Львові.
У підсумковому слові професора Вєслава Крайки було висловлено надію на подальше співробітництво польських та українських дослідників-літературознавців, плідність якого підтвердила проведена сесія.