21 грудня 2021 р. відбулося чергове засідання міжнародного наукового семінару «Perspectives of World Literature and Comparative Cultural Studies»

22.12.2021 | 10:36

Міжнародний семінар «Перспективи світової літератури та компаративних культурологічних студій»

21 грудня 2021 р. відбулося чергове засідання міжнародного наукового семінару «Perspectives of World Literature and Comparative Cultural Studies», робота якого запланована на  грудень 2021 р. – січень 2022 р. У науковому англомовному семінарі беруть участь понад 30 студентів та аспірантів Сайтама Університету (Японія), Полтавського національного педагогічного університету імені В. Г. Короленка, Львівського національного університету імені Івана Франка.

Під час засідання були порушені та обговорені актуальні і складні проблеми сучасної гуманітаристики. Зокрема, учасники обмінялися думками щодо питань ідентичності, штучного інтелекту, гендерних аспектів сучасної культури та літератури.

В доповіді студентки факультету філології та журналістики Полтавського національного педагогічного університету імені В. Г. Короленка Інни Крячко «Українське національне вбрання в історії, суспільстві, культурі: гендерні аспекти» були представлені особливості традиційного національного одягу українських жінок і чоловіків, відображення національних традицій в образотворчому мистецтві та художній літературі (зокрема, у творчості М. Гоголя). Доповідь Олени Мухи та Єлизавети Баннової, магістрантів факультету філології та журналістики Полтавського національного педагогічного університету імені В. Г. Короленка, була зосереджена на проблемах штучного інтелекту й роботизації, що відображені у творчості американського письменника Айзека Азімова, а також на  паралелях із нашим часом, адже було акцентовано на впливі штучного інтелекту на життя і психологію сучасних людей.

Студенти із Сайтама Університету Chiharu Matsukura, Kaito Yokouchi, Tomoya Miyazaki представили доповідь на тему «Гендерна ситуація в Японії (lookism)». Вони розповіли про проблеми, пов’язані з дискримінацією зовнішності, з якими стикаються молоді люди в різних професіях і галузях життя. Lookism, на думку студентів, є поширеним у сучасній культурі та виявляється в різних аспектах (фізичний, психологічний, соціально-філософський).

Аспірантка кафедри світової літератури Львівського національного університету імені Івана Франка Василина Хома у своїй доповіді розкрила тему «Концепт ідентичності у творі М. Ондатже «Англійський пацієнт», зосередившись на різних проявах ідентичності в художньому вимірі творчості письменника і порушила проблеми, актуальні для сучасної молоді.

Детальніше…

Учасники засідання – студенти, магістранти, аспіранти – провели активну дискусію, обговорили представлені доповіді, ставили цікаві запитання, висловлювали власні міркування щодо порушених проблем. У дискусіях взяли участь професори Susumu Nonaka, Ольга Ніколенко, Лідія Мацевко-Бекерська, Ольга Бандровська.

На завершення засідання японські й українські викладачі обмінялися привітаннями з прийдешніми Новим роком і Різдвом Христовим, побажали одне одному щасливих свят і успішного року.

Наступне засідання міжнародного наукового семінару заплановане на 11 січня 2022 р.