«Що приносить Північний вітер?»

11.11.2019 | 09:42

7-8 листопада 2019 року на базі Полтавського національного педагогічного університету імені В.Г. Короленка (факультет філології та журналістики, кафедра світової літератури, кафедра англійської та німецької філології) відбулася III Міжнародна науково-практична конференція «Північний вітер: скандинавський світ в освіті, науці та культурі України».

Співорганізаторами конференції були: Міністерство освіти і науки України, Полтавський національний педагогічний університет імені В.Г. Короленка (Україна), Університет UCC (м. Копенгаген, Данія), Товариство дансько-української дружби (м. Копенгаген, Данія). Учасників науково-практичної конференції об’єднала оголошена мета, позаяк організатори послідовно, упродовж вже досить тривалого часу впроваджують європейські цінності у науковий, культурний, освітній простір України, створюють можливості для обміну досвідом у галузі гуманітарних, педагогічних і суспільних наук, активно популяризують здобутки країн Скандинавії в Україні. Відтак робота конференції здійснювалася за такими основними напрямками: «Україна і Європа: сучасні виклики (скандинавський вектор)», «Освіта в Україні та в країнах Скандинавії», «Історія України та країн Скандинавії», «Література і мистецтво скандинавських країн», «Тенденції розвитку мови в Україні та країнах Скандинавії», «Мобільність студентів і викладачів: досвід і перспективи», «Сучасна культура України та країн Скандинавії». Увага учасників конференції була зосереджена в заслуховуванні та обговоренні наукових доповідей, відкритих лекцій про історію,  культуру, освіту, науку країн Скандинавії. Відбувся обмін досвідом викладачів закладів вищої освіти і вчителів загальноосвітніх навчальних закладів у галузі вивчення скандинавської літератури. А також були презентовані підручники, посібники, наукові збірники, часописи. Учасники конференції мали можливість переглянути виставу «Наталка Полтавка» у Полтавському академічному обласному музично-драматичному театрі та оглянути експозиції Полтавського державного історико-культурного заповідника «Поле Полтавської битви». У межах конференції були проведені дискусії на науковій та методичній платформах, а також відбувся обмін науковим здобутками на online-платформі, де були представлені доповіді іноземних партнерів.

Учасників конференції привітав Степаненко Микола Іванович, доктор філологічних наук, професор, ректор Полтавського національного педагогічного університету імені В.Г. Короленка. З науковими доповідями виступили Матвєєва Т.С., доктор філологічних наук, професор Харківського національного університету ім. В. Каразіна («Скандинавські мотиви в прозі О. Кобилянської: константи й трансформації»), Ніколенко О.М., доктор філологічних наук, завідувач кафедри світової літератури Полтавського національного педагогічного університету імені В.Г. Короленка («Парадигма любові й самотності у творах Ульфа Старка»), Семенюк О.О., учитель-методист Скандинавської гімназії м. Києва («Як подолати підліткові страхи й комплекси: рецепт від А.Аутгільд Сульберґ»).

Кафедра світової літератури Львівського національного університету імені Івана Франка традиційно бере активну участь у наукових та науково-практичних конференціях, організованих кафедрою світової літератури Полтавського національного педагогічного університету імені В.Г. Короленка (крім зазначеної, конференція «Зарубіжні письменники і Україна», Міжнародні «Гоголівські читання»). Зокрема, під час пленарного засідання з доповіддю виступила Мацевко-Бекерська Лідія Василівна, доктор філологічних наук, професор, завідувач кафедри світової літератури («Життя vs загадка: інтенційно-рецептивні горизонти прози Юстейна Ґордера»), під час засідання секції «Література і мистецтво скандинавських країн» були представлені доповіді Кушнір Ірини Богданівни, кандидата філологічних наук, доцента кафедри світової літератури («Проблематика сучасної італійської літератури про дітей») та Кохан Роксоляни Андріївни, кандидата філологічних наук, асистента кафедри іноземних мов для природничих факультетів («Світ дитинства у літературі не для дітей: скандинавський погляд»).

У ході наукової конференції відбулися плідні конструктивні дискусії, активний обмін досвідом у дослідженні та викладанні світової літератури.

 

Інформація про конференцію:

https://www.xn--1000-83dma3a1c7b6a8s.xn--j1amh/%d0%b2%d0%b0%d0%b6%d0%bb%d0%b8%d0%b2%d1%96-%d0%bf%d0%be%d0%b4%d1%96%d1%97/%d0%bf%d1%96%d0%b2%d0%bd%d1%96%d1%87%d0%bd%d0%b8%d0%b9-%d0%b2%d1%96%d1%82%d0%b5%d1%80-2019/

 

https://www.facebook.com/zl.kiev.ua/

 

Лідія Мацевко-Бекерська