Участь доцентки кафедри світової літератури Варецької С. О. в Міжнародній майстерні Dhoch 3
Dhoch 3 – це навчально-методична ініціатива, розроблена з метою підтримки викладання німецької мови як іноземної (DaF) та другої мови (DaZ) у різних країнах світу. Проєкт координується за підтримки Німецької служби академічних обмінів (DAAD) у співпраці з німецькими університетами і міжнародними партнерами. Цьогоріч усе відбувалося у стінах Інституту неофілології в Жешувському університеті.
Тема цьогорічної майстерні звучала так: «Дискурсивне країнознавство та культурні студії (німецька мова як іноземна мова)». Дискурсивне країнознавство фокусується на аналізі значень, що створюються в межах мовних дискурсів, а також на їхньому впливі на формування культурної ідентичності. Воно базується на різних підходах, художня література розглядається тут не лише як відображення культури, а й як активний елемент у створенні значень. Художні тексти стають дискурсивними просторами, в яких обговорюються культурні цінності, суспільні норми й історичні перспективи.
Запрошеним професором, який курував навчальну частину, був Клаус Альтмаєр із Ляйпціга. Він розпочав майстерню ключовою доповіддю, присвяченою дискурсивному країнознавству. Активними співрозмовниками на подіумній дискусії виступили лектори ДААД Даніель Ґратковскі (Польща) і Ніколай Тойфель (Україна). Впродовж двох днів відбувався активний навчальний курс, у якому брали участь українські, польські, словацькі викладачі німецької мови та літератури.
На майстерні провадилися не лише активні навчальні заходи, але й культурні. Зокрема, на відкритті майстерні було залучено танцювальний ансамбль Жешувського університету, який продемонстрував народні танці Польщі, України та Словаччини. На другий день майстерні було проведено цікаву й насичену екскурсію чудовим старим містом Жешува.
Доцентка Софія Варецька висловлює особливу подяку Ніколаю Тойфелю (Львівський національний університет імені Івана Франка) і Даніелю Ґратковскі (Жешувський університет) за їхню доброзичливість та досконалу підготовку й організацію заходу.