09.05.2023 р. відбулося чергове засідання методологічного семінару кафедри світової літератури «Читати. Досліджувати. Навчати»

11.05.2023 | 13:37

9 травня 2023 року відбулося чергове засідання методологічного семінару кафедри світової літератури «Читати. Досліджувати. Навчати». З доповіддю на тему «Неповсякденна історія війни (роман «Жінка в Берліні»)» виступила доцентка кафедри Софія Варецька.

Доповідь присвячена комплексній проблемі, яка охоплює сукупність питань, пов’язаних із переосмисленням історичного минулого. В останні десятиріччя відбулися певні трансформації, особливо на рівні рецепції минулого, що дає змогу говорити про дещо модифікований погляд на історію та її відображення в художній літературі. В центрі уваги постає вивчення звичного, рутинного життя представників різних соціальних верств, у тому числі – емоційні реакції на різноманітні життєві обставини й мотиви поведінки. Теоретичним підґрунтям можна вважати напрацювання феноменологічної школи і, зокрема, праці німецького філософа Едмунда Гуссерля та австрійського соціолога й філософа Альфреда Шюца. Інтерес до цієї проблематики датується 60-70-тими роками ХХ ст., саме в цей період з’являється значна кількість праць, присвячених цій темі: Н. Еліас, Ф. Бродель, Марк Блок, Б. Вальденфельс, А. Лефебр та ін.

Уже минуло більше як півстоліття з моменту завершення Другої світової війни, однак ця тема залишається актуальною й донині, трагізм й жахіття цього явища різносторонньо представлені в художній літературі, філософії, кіномистецтві тощо. В полі уваги дослідження перебуває реальна історія з життя «маленької» людини, яка особисто пережила подібні катаклізми. Зокрема, у фокусі постає життєпис жінки-німкені, що було на час написання твору доволі рідкісним явищем, адже бути жертвою з боку держави-окупантки до 1990-тих років – табуйована тема в німецькомовному просторі. Особлива увага в дослідженні звернена на фемінний спосіб перепрочитання національної й світової історії крізь призму буденного життя і приватної сфери буття. Такий підхід демонструє специфіку жіночого світогляду крізь повсякденне: тілесність та щоденна рутина. Проаналізовано трагічний досвід війни з використанням великої палітри людських реакцій та моделей поведінки у стресовій небуденній ситуації. Показано не фактографічну історію Другої світової війни, а правдиву історію німецької жінки Марти Гіллерс на прикладі її щоденника «Жінка в Берліні».

Учасники засідання семінару обмінялися враженнями щодо проблематики доповіді, уточнили деякі питання, а також наголосили на актуальності й важливості дослідження творів світової літератури, суголосних трагічним подіям Великої визвольної війни України.