20.12.2022 р. відбулося чергове засідання українсько-японського наукового семінару за участі професорів і студентів Saitama University, ПНПУ ім. В. Г. Короленка, ЛНУ ім. І. Франка

21.12.2022 | 20:45

Міжнародний англомовний семінар «Перспективи світової літератури та компаративних культурологічних студій» («Perspectives of World Literature and Comparative Cultural Studies»)

20 грудня 2022 р. відбулося чергове засідання українсько-японського наукового семінару за участі професорів і студентів Saitama University, Полтавського національного педагогічного університету імені В. Г. Короленка, Львівського національного університету імені І. Франка.
Близько 40 здобувачів освіти України та Японії взяли участь у засіданні, в ході якого чотири групи студентів (Saitama University та ПНПУ імені В. Г. Короленка) представили наукові доповіді англійською мовою. Розпочали наукове зібрання студенти Saitama University – Asumi Takahashi, Masaaki Morita. Вони підготували доповідь щодо древнього жанру японської поезії – танка. Японські студенти розповіли про відмінності танка і хайку, про різновиди танка і значення цього жанру для традиційної японської культури. Студенти 4 курсу факультету філології та журналістики Анастасія Клемент і Олексій Бридун у своїй доповіді представили творчість сучасного американського письменника Річарда Баха. Особливу увагу доповідачі звернули на філософські проблеми в повісті-притчі «Чайка Джонатан Лівінґстон» та її актуальність у наш час. Наступна доповідь студентів Toko Go, Sora
Takeda, Aina Kobayashi із Saitama University була присвячена роману сучасної японської письменниці Mizuki Tsujimura “The Lonely Castle in the Mirror.” Японські студенти розкрили провідні теми й образи цього твору, що особливо цікаві молоді, спонукають її до роздумів. Ще одну доповідь на науковому семінарі представили здобувачі освіти ПНПУ імені В. Г. Короленка – студенти 4 курсу Інна Крячко і Влад Ганнущенко та магістранти Олена Муха і Олексій Мішуточкін. Вони висвітлили героїчний і моральний зміст українських народних і літературних казок, акцентували на ідеї незламності українців перед важкими викликами, а також розкрили найкращі риси українського національного характеру.
В дискусіях щодо представлених доповідей узяли найактивнішу участь студенти всіх трьох закладів – Saitama University, ПНПУ імені В. Г. Короленка та ЛНУ імені І. Франка. Активно долучилися до дискусії студенти Львівського університету Андріана Аладишкіна (група ІНа-36с), Марія Бойків (група ІНа-31с) і Юлія Апетик (група ІНа-31с).
Засідання студентського наукового семінару, що тривало близько двох годин, було насичене змістовними доповідями та жвавим обговоренням, активним обміном думками присутніх. Українські професори Ольга Ніколенко, Лідія Мацевко-Бекерська й молодь висловили щиру подяку Saitama University і особисто Susumu Nonaka за організацію заходу і підтримку українських викладачів і студентів. Наступне засідання наукового семінару «Perspectives of World Literature and Comparative Cultural Studies 2022» заплановане на 10 січня 2023 р.
Відеозапис студентського наукового семінару (20.12.2022 р.) розміщено на ютуб-каналі всеукраїнського науково-методичного часопису «Зарубіжна література в школах
України» (головний редактор і видавець Дмитро Лебедь):