Доцентка кафедри світової літератури Варецька С. О. представила Україну на Міжнародній науковій конференції “Простори як жанровий код? Німецькомовна новела в контексті “топографічного повороту” в м. Бохум (Німеччина)

21.09.2023 | 21:39

14-15 вересня 2023 року відбулася Міжнародна наукова конференція “Простори як жанровий код? Німецькомовна новела в контексті “топографічного повороту”
https://germanistik.blogs.ruhr-uni-bochum.de/online-tagung-orte-als-gattunsraume/, яка була організована Інститутом германістики Рурського університету в м. Бохум (Німеччина). У конференції взяли участь відомі вчені та дослідники з усього світу, зокрема, з США, Італії, України, Румунії та ін.
У першій сесії пленарного засідання “Неочікувані простори як жанрові коди: від непередбачуваного Північного моря до промовляючого будинку” виступили організатори конференції Філіп Хелмке (м. Бохум, Німеччина) і Саша Кіфер (м. Саарбрюкен, Німеччина). Основними векторами дослідження, які вони визначили, були:
– географічні аспекти неочікуваних просторів: дослідження різних географічних обʼєктів і регіонів, які можуть бути сприйняті як неочікувані простори. Це може включати географічні аномалії, віддалені регіони або навіть архітектурні дива.
– культурні та соціальні аспекти: дослідження того, як різні культури і соціальні контексти впливають на сприйняття та інтерпретацію неочікуваних просторів. Це може включати аналіз місцевих легенд, традицій і культурних поглядів.
– історичні джерела та події: вивчення історичних подій і джерел, які можуть пояснити
виникнення й таємничість неочікуваних просторів.
– жанрові коди і представлення: розгляд того, як неочікувані простори представлені в
літературі, мистецтві, кіно та інших медіа, які жанрові конвенції використовуються для їхньої передачі. Ці вектори дослідження спрямовані на розширення нашого розуміння неочікуваних просторів і вивчення їхнього впливу на культуру, історію та сприйняття світу.
У секційному засіданні виступив професор Карл Нікерк зі штату Іллінойс (США), який
представив доповідь “Прикордонні простори в новелі Ахіма фон Арніма “Майорат”. Учений наголошував на мотивах граничних просторів для підкреслення соціальних та психологічних напружень між персонажами, які виникають у сільській місцевості, особливо в контексті власності та соціальних меж.
Літературознавиця з України Софія Варецька, доцентка кафедри світової літератури
Львівського національного університету імені Івана Франка, представила доповідь на тему “Організація простору в новелі “Ходою краба” Гюнтера Граса”. Вона виділила різні види простору, які відіграють важливу роль у створенні атмосфери та вираженні ключових тем, зокрема, йдеться про закритий простір лайнера “Вільгельм Густлоф” на противагу до відкритого простору Північного моря, закритий простір в’язничної камери на противагу до відкритого віртуального простору мережі Інтернет. Простір судна також має символічне значення в новелі. Він може розглядатися як метафора для збитку і трагедії війни, де кількість переселенців перевищує спроможність судна, що призводить до трагічного катастрофічного фіналу. Організація часу та простору також грає важливу роль у структурі новели. Головні події подані через призму декількох часових ракурсів, що дозволяє автору розкрити різні аспекти історії й персонажів.
Конференція була організована на високому рівні. Висловлюємо глибоку вдячність організаторам конференції Філіпу Хелмке та Саші Кіферу.