Французька весна на факультеті іноземних мов: “Французькі методики, книги і тренд у Львові XVII-XIX ст.”

19.04.2024 | 21:47

Завдяки нашим воїнам Світла, які нам тримають небо, ми маємо можливість жити і працювати у такій неймовірній весні, відчувати її, не забуваючи, однак, про невимовну гіркоту втрат на фронті. Ми продовжуємо працювати, вчити і вчитися, бо «нам своє робить».
Весна розквітає різними кольорами, і так само «розквітає» «Французька весна на факультеті іноземних мов» новими цікавими зустрічами. У середу, 17 квітня 2024 року студенти французької та англійської філологій, які вивчають французьку мову, численні викладачі та поціновувачі французької мови поринули у чарівний світ французької книги. Спитаєте де? У Львові! І занурив присутніх у Львів 16-20 століття великий поціновувач книг та французької мови, волонтер, кандидат історичних наук, доцент, президент «Alliance française de Lviv», директор Львівської муніципальної бібліотеки, пан Василь Кметь. Щиро вдячні панові Кметю В. за надзвичайно цікаву лекцію і пропонуємо прочитати відгуки студентів 3 курсу англійського перекладу.
На півтори години ми й зовсім забули, що перебуваємо у Львові, адже п.Василь Кметь, підготував неймовірно цікаву лекцію, яка перенесла нас на декілька століть назад. Популярність французької мови в українському місті, велика кількість освітніх матеріалів для її вивчення, а також видатні науковці, що працювали над поширенням прекрасної мови серед львів’ян – усе це дозволило нам перенестися з аудиторії нашого університету на старовинні вулиці Парижа.
Львів завжди був тісно пов’язаний з французькою мовою і ми в цьому вкотре переконалися, відвідавши захопливу лекцію на тему “Французькі методики, книги і тренд у Львові XVII-XIX ст.” Пан Кметь В. розкрив секрети французьких газет, які випускалися у Львові, як от «Gazette de Leopol» («Львівська газета») — газета, що виходила у Львові французькою мовою ще у 18 столітті, перше відоме періодичне видання на території України. Розповів як виглядала раніше французька преса та як до Львова прийшла мода пити філіжанку кави, читаючи газети, чи інші відомі французькі тренди, які чудово прижилися у нашому місті. Велике спасибі панові Василю за цікаву лекцію, з якої кожен почерпнув щось цікаве для себе.