Кафедра французької філології Львівського університету відзначає 125-річчя від часу заснування

13.11.2022 | 22:20

10-11 листопада 2022 року у Дзеркальній залі Львівського національного університету імені Івана Франка відбулася Всеукраїнська наукова конференція «Традиції і сучасність: 125 років кафедрі французької філології». Символічно, що конференція розпочала свою роботу у Всесвітній день науки.

Урочисту академію з нагоди відкриття конференції розпочав проректор з наукової роботи Львівського університету, академік НАН України, професор Роман Гладишевський, який французькою мовою привітав колектив кафедри з такою визначною подією та зробив невеликий історичний екскурс у львівську романістику.

Щирими та проникливими словами звернувся до присутніх  в.о. декана факультету іноземних мов Любомир Бораковський, який відзначив важливість цієї конференції, оскільки «дослідження історії є важливим для нас, для нашого студентства. А особливо зараз, в такий важкий час для України, коли наші співгромадяни виборюють перемогу для України і дають нам можливість працювати.

Чудовими спогадами та побажаннями була сповнена промова багаторічного декана факультету іноземних мов, професора кафедри німецької філології Богдана Максимчука, який наголосив на міцній співпраці та дружніх стосунках романської і германської філологій впродовж тривалого часу.

Також до присутніх звернувся Почесний Консул Республіки Франція в Україні  Данило Ярема, який привітав колектив кафедри з ювілеєм і  побажав, щоб багаторічна співпраця кафедри французької філології з Консульством знайшла своє відображення у реалізації спільних проєктів.

З вітальним словом для кафедри виступив і завідувач кафедри англійської філології, професор Михайло Білинський, який окреслив багатовимірні  перспективи співпраці кафедри англійської та французької філологій.

Директорка ГО «Альянс Франсез» Наталія Гоц також адресувала теплі слова вітання колективу кафедри французької філології, зазначивши, що науковці і студенти кафедри – давні і надійні партнери у реалізації численних спільний проєктів та ініціатив.

Завідувачка кафедри французької філології Зоряна Піскозуб зазначила, що конференція відбувається у надзвичайно важкий час для України, в час повномасштабної військової інтервенції росії та в час великих тектонічних зрушень в міжнародній політиці. Тому надзвичайно важливим для студентів зі всіх куточків України, які зараз навчаються в Університеті, є знайомство з нашою історією, її вивчення та розуміння.

Історичний екскурс в історію кафедри, що ґрунтувався на численних архівних джерелах, познайомив учасників конференції із завідувачами кафедри впродовж 125 років її існування. З великим пієтетом та шаною до минулого Зоряна Піскозуб розповіла про Едварда Порембовича, засновника кафедри романського мовознавства у 1897 році та кафедри французької філології Зигмунда Черни у 1920 році – світочів романістики, вчених із світовими іменами. Підводячи своєрідний підсумок 125-річній історії кафедри, аналізуючи її сьогодення, завідувачка кафедри наголосила на необхідності зрозуміти і по-новому осмислити місце і роль професорсько-викладацького колективу кафедри, її очільників, які у різні часи демонстрували високі стандарти педагогічного та наукового хисту, притім часто їхня громадянська позиція давала їм сили протистояти складним політичним викликам.

Після виступу очільниці кафедри французької філології професорка габілітована Люблінського католицького університету Івана Павла II Дорота Сліва привітала кафедру від імені польських колег та презентувала свої роздуми про роль Зигмунда Черни у львівській та польській романістиці.

Загалом робота конференції тривала у секціях упродовж двох днів, була цікавою, насиченою і завдяки захисту Збройних сил України змогла стати справжнім святом науки.