Лінгвістичне стажування у Франції студентів 3 курсу французької філології

17.12.2023 | 18:28

Наші студенти повернулися із лінгвістичного стажування у Франції та діляться своїми неймовірними враженнями. Вашій увазі пропонуємо відгуки студентів 3 курсу французької філології Гарбарчук З., Sofia Kroshniak, Семенюк Х., Скалецької І. та студентки 2 курсу Палош К., які скористалися цією чудовою нагодою та завдяки своїй наполегливій праці отримали гарні результати навчання та запрошення на стажування у місто Віші .
Висловлюємо слова подяки Посольству Франції в Україні Ambassade de France en Ukraine, а особливо панові Олів’є Жако – Раднику з питань культури Посольства Франції в Україні, директорові Французького інституту в Україні за чудову співпрацю та підтримку.

Катя Палош:

Стажування пройшло просто чудово. Я була дуже щаслива заглибитися в культуру Франції, застосувати набуті в університеті знання на практиці. Надзвичайно приємне враження на мене справила підтримка і гостинність мешканців цієї прекрасної країни. Було легко спілкуватися, люди завжди були ввічливі й приємні, мову хотілося практикувати не тільки в Cavilam з пані Geneviève Koenig та пані Rose-Marie Chaves, але й на вулиці, в магазині, в готелі, говорити, щоб просто почути французьку. Віші – дуже гарне місто, тому насолодою було ще й гуляти його тихими, мальовничими вуличками, дізнаватися з працівниками Cavilam про його цікаву історію. Безмежно вдячна всім, хто до цього причетний ( Zoriana Piskozub, Ганна Кость, Посольству Франції в Україні , пану Олів’є Жако та іншим), адже цей незабутній досвід дозволив мені зрозуміти, якою є справжня Франція, та, яку не осягнеш за допомогою книг; потрапити в середовище, де мова дихає вільно в устах тисяч мовців. А також вкотре переконатися, що ми, тут на Факультет іноземних мов ЛНУ ім. І. Франка та на кафедрі французької та іспанської філологій теж робимо дуже вагомий внесок у вивчення і збереження французької. “C’est vous qui gardez notre langue”, – слова викладачки з дисципліни français général, які запам’ятаю назавжди.

Софія Крошняк:

Для мене, стажування за кордоном – це ще один неймовірний досвід, який допомагає поглибити мовні навички. Це були інтенсивні тижні навчання та відпочинку одночасно. Нові міста (Віші, Ліон, Клермон-Ферран, Париж, Варшава), нові культури, нові люди… . Італійці, австралійці, корейці, японці, австрійці, які вчились разом з нами, ділились, що для них це були 3 тижні вивчення не лише французької, а й української мови. Тепер вони знають базові речення і слова. Після пар школа CAVILAM щодня проводила тематичні вечори: вечір фондю, екскурсія по місту, похід в оперу, спільний перегляд фільмів, караоке та інші.
Проте окрім вивчення мови, мені це стажування дало ще більше.
«Без тебе мене не існує, якщо моя країна то моя..». Рядки, які лунали в моїх навушниках з дня в день. Найцінніший досвід, який я здобула під час перебування у Франції – це переконання вкотре, що я ніде не буду собою, поза межами своєї країни. Повернулась із шаленою мотивацією працювати і вчитись на благо України, бо хто як не ми. Щира подяка воїнам за можливість здобувати знання, а також нашій кафедрі, яка сприяє всебічному розвитку студентства.

Роксолана Паламар:

Три тижні у Віші зі школою Кавілам — це не лише інтенсивне вивчення мови, але й захоплива подорож у світ французької культури. Цей досвід не тільки допоміг здобути нові знання, але й відкрив шлях до цікавих знайомств, що зробило навчання ще більш насиченим та незабутнім.
На уроках панувала дружня атмосфера та всі матеріали подавалися у доступній формі. Окрім того, школа дбала про вільний час учнів, пропонуючи різні види діяльності, такі як спорт, екскурсії чи спільний перегляд фільмів.
Цей стаж був дуже корисним, надихнув на подальше самовдосконалення та вивчення французької мови.
Дякуємо Піскозуб Зоряні Теодорівні та Львівському національному університеті імені Івана Франка за надану можливість.

Злата Гарбарчук:

Стажування у мовній школі Cavilam, у місті Віші подарувало мені незабутні враження, нових друзів та розуміння того, що не існує нічого неможливого. Я вдячна рідному університету та викладачам за можливість пізнавати французьку мову та культуру на її батьківщині. Три тижні навчання пролетіли непомітно, а головне яскраво. Віші зі своїми затишними вуличками, розміреною атмосферою та неймовірними людьми відведене особливе місце в моєму серці.
Христина Семенюк:
Насамперед висловлюю вдячність своїй alma mater – Львівському національному університету імені Івана Франка та окремо Зоряні Теодорівні Піскозуб за надану можливість отримати безцінний досвід. Кавілам – це не просто мовна школа, це місце, де зібралися найчудовіші люди з усього світу задля однієї мети. У стінах класу та коридору завжди панувала дружня атмосфера, яка посприяла не лише поглибленню знань, а й розвитку комунікативних здібностей на міжнародному рівні. Звісно ж, не проґавили можливість проінформувати нових друзів з різних куточків світу щодо подій, які відбуваються в Україні. На покращення знань вплинуло не лише ефективне навчання у школі, а й спілкування у повсякденному житті : навіть похід у магазин, музей чи комунікація з місцевими ще більше забрала мовні барʼєри та відкрила шлях до більшої впевненості володіння французькою мовою. Це стажування було дуже корисним, продуктивним та насиченим, повернувшись додому з новими навичками та ще більшою мотивацією вивчення мови , зʼявилося натхнення ще сильніше працювати та ділитися набутим досвідом!

Іра Скалецька:

Навчання у мовній школі Кавілам, у містечку Віші, було надзвичайно цікавим та корисним. Викладачі були висококваліфікованими, а вивчення мови в контексті повсякденного життя сприяло швидкому прогресу.
Інтенсивні заняття та занурення у франкомовне середовище, дало мені змогу покращити мої мовні навички. У стінах класу завжди панувала дружня атмосфера, яка сприяла ефективному вивченню та позитивному досвіду.
Також, це був не лише продуктивний навчальний процес , але й захоплююча практика , яка розширила моє розуміння французької культури.
Моя навчальна подорож у Францію стала великим стимулом і надалі вивчати французьку мову.
І, звичайно, глибока шана і низький уклін нашим воїнам, завдяки яким ми маємо можливість жити і працювати.

 

Vichy_2023