Міжнародний семінар «Перспективи світової літератури та компаративних культурологічних студій»

01.12.2021 | 18:25

Міжнародний семінар

«Перспективи світової літератури та компаративних культурологічних студій»

30 листопада 2021 року розпочав роботу англомовний міжнародний науковий семінар для студентів і аспірантів Сайтама Університету (Японія), Полтавського національного педагогічного університету імені В. Г. Короленка і Львівського національного університету імені І. Франка. Організатори наукового семінару для студентів, магістрантів і аспірантів України і Японії – декан гуманітарного факультету, професор Susumu Nonaka (Сайтама Університет, Японія) і завідувач кафедри світової літератури професор Ольга Ніколенко (ПНПУ імені В. Г. Короленко). Упродовж грудня 2021 року – січня 2022 року відбудеться шість засідань наукового семінару за участі здобувачів освіти трьох університетів. Тема цих зимових наукових студій – «Perspectives of World Literature and Comparative Cultural Studies». На них будуть обговорені питання класичної та сучасної художньої літератури, розвитку культури і традицій України та Японії, гендерні дослідження, при цьому здобувачі освіти матимуть чудову можливість удосконалити навички англомовної комунікації за фахом.

Перше з запланованої низки засідань відбулося 30 листопада одночасно в трьох університетах – Сайтама Університет (Японія), Полтавський національний педагогічний університет імені В. Г. Короленка і Львівський національний університет імені І. Франка (Україна) на платформі ZOOM у режимі реального часу. До учасників семінару звернулися Марина Гриньова, професор, член-кореспондент Національної академії педагогічних наук України, ректор Полтавського національного педагогічного університету імені В. Г. Короленка Ольга Ніколенко, професор, завідувач кафедри світової літератури Полтавського національного педагогічного університету імені В. Г. Короленка, Лідія Мацевко-Бекерська, професор, завідувач кафедри світової літератури Львівського національного університету імені Івана Франка. Принагідно слід відзначити, що цьогоріч продовжена угода про співпрацю між Львівським національним університетом імені І. Франка та Полтавським національним педагогічним університетом імені В. Г. Короленка. Тривалі науково-освітні зв’язки між кафедрами засвідчують спільні конференції, семінари, підручники, посібники, навчальні програми для закладів вищої і середньої освіти. На урочистому відкритті серії засідань міжнародного наукового семінару для студентів, магістрантів і аспірантів професор Лідія Мацевко-Бекерська висловила глибоку пошану професорам Susumu Nonaka і Ользі Ніколенко, подякувала їм за співпрацю і розповіла про наукові напрями кафедри світової літератури Львівського національного університету імені Івана Франка, що можуть бути цікавими для спільних проєктів.

З вітальним словом до учасників семінару звернувся Susumu Nonaka, професор Сайтама Університету (Японія), представивши основні напрями наукових досліджень, а також сердечно подякувавши ректорові ПНПУ імені В. Г. Короленка Марині Гриньовій і професорам Ользі Ніколенко (ПНПУ імені В. Г. Короленка) та Лідії Мацевко-Бекерській (ЛНУ імені Івана Франка) за участь у наукових семінарах для студентів і аспірантів та партнерство.

Студенти та аспіранти Сайтама Університету (Японія), Львівського національного університету імені І. Франка, Полтавського національного педагогічного університету імені В. Г. Короленка (Україна) виступили зі змістовними і яскравими презентаціями про заклади освіти, різноманіття освітніх програм, наукових проєктів і можливості для академічного обміну. Зокрема, аспірантка кафедри світової літератури Ярина Опрісник розповіла присутнім про Львів як культурно-науковий центр Західної України, про багату і славну історію Львівського університету, а також про здобутки кафедри світової літератури і власні науково-дослідницькі пріоритети.

Наступне засідання наукового семінару заплановане на 07 грудня 2021 р. На ньому професори Susumu Nonaka та Ольга Ніколенко запропонують студентам і аспірантам для обговорення оглядові лекції за проблематикою наукового семінару.

Ivan Franko National University of Lviv