Наукова зустріч « La créativité : un concept, une approche, une pratique, une mode ? »

10.01.2023 | 19:00

Початок  2023 року  розпочався з приємних наукових зустрічей. На запрошення заслуженого професора Університету Сорбонна Франсіса Єша (Париж, Франція) доценти кафедри французької та іспанської філологій Зоряна Піскозуб та Ганна Кость взяли участь у науковій дискусії, присвяченій вшануванню пам’яті Жана-Марка Каре (Jean-Marc Caré), який відійшов у вічність у січні 2022 року. Жан-Марк Каре – фахівець з методики викладання французької мови як іноземної, творець нових підходів до вивчення мови, який спеціалізувався на випрацювані системи креативних ігрових методик, що докорінно змінили спосіб навчання і вивчення іноземних мов.

Відійшовши від канонів класичних наукових конференцій, колеги Ж.-М. Каре, його учні, які працюють не тільки у Франції, але й в інших країнах (Мексика, Кіпр), поділилися своїми спогадами про Учителя, про те, як концепт креативності, творчі підходи і практичні поради Жана-Марка щодо викладання французької мови як іноземної допомогли їм як у наукових пошуках, так і у випрацювані власних методик.

Гаслом цієї зустрічі було обрано саме концепцію креативності: . Наукові терміни доповідачів були «загорнуті» у теплоту особистих спогадів про спілкування з ученим, а відтак і у представлення його бачення творчого, навіть театрального підходу до викладання. Ось лише деякі з доповідей-розповідей, виголошених під час зустрічі: «Les voyages colorés : méthode interculturelle de FLE», «Théâtre et approches créatives en classe de langue», «Jean-Marc Caré artifex ludens et fou du FLE», «Un dialogue d’oiseaux : le Caré sémiotique».

Зворушило присутніх підсумкове слово професора Франсіса Єша «Ce que j’ai appris de Jean-Marc Caré», достойного колеги  і приятеля  Жана-Марка Каре.

Зоряна Федорівна Піскозуб теж подякувала нашим французьким колегам за запрошення на таку надзвичайно цікаву зустріч. З. Піскозуб зазначила, що можна не знати людини-ученого особисто, але завдяки спогадам колег та учнів створюється образ Учителя, Ученого, Людини і живе пам’ять про нього.