Наукове життя кафедри світової літератури у жовтні

12.11.2019 | 13:12

У жовтні викладачі кафедри світової літератури взяли участь у низці всеукраїнських та міжнародних конференцій та семінарів. Зокрема:

Доц. Мельник Д. М.

1. Всеукраїнська наукова конференція «Фікція реальності/Реальність фікції»  XVII Філологічні читання пам’яті Н.С.Шрейдер, 17-18 жовтня 2019 р., м. Дніпро. Дніпровський національний університет ім. О. Гончара.

Тематика конференції стосувалася специфіки художньої літератури є співвідношення у ній вигадки (фікції) та реального факту. Проблемним центром конференції стало виявлення ролі обох складових поетики художнього твору як в історичній динаміці, так і в найсучасніших зразках словесної творчості. На конференції обговорювалися такі аспекти:  співвідношення понять « художнє» та «фікціональне»;  фікціональність як форма та засіб відображення реальності; література як «друга реальність»;  роль соціо-культурного контексту в співвідношенні художньої вигадки та реальності;  засоби створення ефекту життєподібності;  роль містифікації в художній літературі.

Доц. Мельник Д. М. виголосила доповідь на тему: «Фікція про фікцію: фентезійний світ літератури у романі Вальтера Мьорса “Місто поснулих книг” (2004)».

Програма конференції: ПРОГРАМА

2. VІ Міжнародний науково-практичний семінар “Текст і образ: особливості взаємодії між наративом та візуальністю”, 18 жовтня 2019 р. Київський національний університет ім. Т. Г. Шевченка, Київ. Програма Текст і образ 18.10.2019 

У семінарі взяли участь дослідники з різних галузей гуманітарних наук: історики, музикознавці, археологи, культурологи, мистецтвознавці та літературознавці. Міждисциплінарний характер такого семінару дозволив розширити межі сприйняття схожих явищ у різних галузях наукового знання, розширити методологію та отримати неоціненний досвід спілкування з фахівцями.

Доповідь: “Німецький середньовічний тотентанц: від муралу до книги”

Доц. Кравець Я.І., доц Сенчук І.А.

1. Всеукраїнська науково-практична конференція «VІ Султанівські читання. Українська літературознавча полоністика: стан і перспективи розвитку», м. Івано-Франківськ, 24–25 жовтня 2019 р.

Доповіді:

Кравець Я.І. Польський Еміль Вергарн (до історії бельгійсько-польсько-українських літературних зв’язків) (пленарна доповідь).

Сенчук І. А. Transcultural Identity of Nina Almayer (based on Joseph Conrad’s Novel Almayers Folly). (стендова доповідь)

Інформація про подію: https://pnu.edu.ua/blog/2019/10/28/vi-%D1%81%D1%83%D0%BB%D1%82%D0%B0%D0%BD%D1%96%D0%B2%D1%81%D1%8C%D0%BA%D1%96-%D1%87%D0%B8%D1%82%D0%B0%D0%BD%D0%BD%D1%8F/

Відеозвіт: https://www.youtube.com/watch?v=AJKXqC_LwGo