Перебування за програмою Еразмус + у Реґенсбурзькому університеті

08.04.2024 | 22:23


Студентка IV курсу німецької філології Андріяна Наконечна ділиться своїми враження про перебування за програмою Еразмус + у Реґенсбурзькому університеті:

«У зимовому семестрі 2023-2024 року я навчалася за програмою академічної мобільності в Реґенсбурзькому університеті, Німеччина. Це вже мій другий студентський обмін і цей досвід був для мене особливо пізнавальним, оскільки я мала змогу дослідити дві абсолютно різні частини Німеччини: Північний Схід (Передня Померанія) і Південь (Баварія). Географічно – це Балтійське море та Альпи. 



Баварія – це земля, де особливо виражено національна гордість (Nationalstolz), відображена навіть у дрібних деталях. Вже у перший тиждень навчання університет організував баварський вечір, де ми познайомились з місцевим діалектом, одягом, кухнею. Я також дізналася, що в Баварії не існує ґенетиву :), і можливо, й не всім треба так старатися вимовляти німецьке літературне «р», бо тут його так ніхто не вимовляє. Впадають у вічі і біло-сині прапори, які можна побачити майже скрізь. 



Реґенсбурзький університет – це дуже зручне місце для навчання і дозвілля, бо всі будівлі розташовані на одному подвірʼї. Здається, там можна навіть жити. Особливо сподобалася залученість студентів у семінари та лекції. Особлива увага викладачів спрямована на те, щоб студент вмів самостійно аналізувати й критично мислити. Цінується те, як здобуті знання застосовують на практиці. 



Скажу відверто, навантаження тут менше, оскільки кількість кредитів за предмет більша, аніж, наприклад, у нашому університеті. Тому отримати 30 кредитів за семестр значно легше, і кількість курсів відповідно також менша. 



Під час навчання я долучилася до DAAD-проєкту «Europa macht Schule». Моє завдання полягало у представленні своєї країни в німецькій школі. У мене був 2-A клас, а відтак і подвійна складність: створити програму, яка розширить їхні знання про Україну і розважити їх. У рамках проєкту ми провели квіз про Україну, де діти відповідали на питання про ландшафт, символіку, кухню та культуру країни. Потім вивчали українську абетку через гру “memory game”, де потрібно було з’єднати предмети з їхніми відповідниками українською мовою та навчитися їх правильно вимовляти. Завершальним акордом стало вивчення українських веснянок, на Львівщині вони звуться «гаївками», де ми разом закликали весну. Навіть попри мовні труднощі це був чудовий досвід і я справді рада, що наважилась на нього. Але найцінніше для мене – це реакція дітей, які зовсім не хотіли, щоб я їх покидала. 



А тепер трохи про культурну інтеграцію і чому робити обмін в малому місті класно ;) Можливо, навіть краще, аніж в мегаполісі. Реґенсбург – місто, де проживає близько 150 тис. людей (це у 5 разів менше, ніж у Львові). Але його особливістю є саме університет і завдяки наявності англомовних програм тут утворюється широка міжнародна студентська спільнота. Перебуваючи в одному малому місті, ти маєш доступ майже до всього світу. А ще тут важко загубитися ( це особливо важливо, якщо їхати на обмін вперше). У нас працювали декілька студентських організацій, які постійно залучали нас до студентського життя.

Вишенькою на торті у моєму Еразмусі були вечори країн – баварський, чеський, американський, мексиканський, корейський та італійський. В одному місті ти куштуєш і німецькі дампфнудельн, і мексиканські такос, і чеську бубланіну. Отож, якщо їхати на Еразмус вперше, то дуже рекомендую віддавати перевагу саме малим містам. 


А ще було багато поїздок. Мені випала нагода побувати в зимових Альпах, де я пробула три дні. Ми піднімалися на вершину Benediktendwand, і зазнали справжніх пригод: нам довелося жити в лісовій хатинці, без доступу до цивілізації, а ранкову каву ми робили з перевареного топленого снігу. Після цієї поїздки я зрозуміла, що все-таки люблю бути дитиною свого століття, тому, з мозолями на ногах, я була безмежно рада повернутися у свій студентський гуртожиток.


Також позитивно, коли твої друзі роблять Еразмус у Відні й у Грайфсвальді. Безкоштовне житло у Відні – це дуже цінний привілей. Однак місцем зустрічі ми обрали Амстердам :). На все можете глянути на фотографіях. 



Підсумовуючи, бажаю всім випробовувати свою удачу і брати участь у програмах обміну, бо це дуже цінний досвід. І важливо памʼятати, що в кожного він унікальний».