Спогади про літнє стажування у Франції

15.11.2023 | 22:17

Надворі пізня осінь, а нас продовжують зігрівати враження наших студентів про літні стажування. Вірніше, стажування, яке почалося влітку, а закінчилося восени, бо тривало аж 3 місяці. Своїми роздумами та враженнями про таке стажування ділиться студентка 4 курсу відділу французької філології Павчак Вікторія.
Літнє стажування в Монастирі Сен-Мон це не просто занурення у нову для мене професію, це досвід, що говорить сам за себе. Завдяки тривалій співпраці університету з Федерацією обмінів Франція-Україна (FEFU), я мала чудову нагоду дослідити культуру, мову та життя у Франції.
Перш за все, я хочу щиро подякувати всім, хто був відповідальний за організацію цього стажування, зокрема : Володимиру Мельнику, Зоряні Піскозуб, Ганні Кость, Жаку Форжерону, Юлії Наняк та департаменту міжнародних зв’язків Львівського національного університету імені Івана Франка; також, Агенції франкофонних університетів (AUF), що відшкодувала витрати на дорогу та медичне страхування.
Навчаючись на четвертому курсі факультету іноземних мов в Україні, я точно знаю, що практика мови – найважливіший аспект для прогресу.
Моє літнє стажування у Монастирі Сен-Мон – надзвичайно цінний досвід, хоча й інтенсивний та подекуди виснажливий. Протягом двох з половиною місяців я покращувала свої навички у сфері ресторанного обслуговування. Я навчилася сервірувати столи у гастрономічному ресторані, подавати хліб та фокачу клієнтам, та навіть готувати аперитиви.
Однак, найважливішим аспектом цього досвіду була можливість практикувати французьку з носіями мови й представниками інших національностей. Я збагатила свій словниковий запас, вивчивши цікаві автентичні французькі вирази, на кшталт “avoir de la veine (мати вдачу)”, “depuis belle lurette (з давніх-давніх часів)”, “semaine de quatre jeudis (ніколи)” та багато інших.
Я впевнена, що знання, отримані під час стажування, допоможуть мені у навчанні, і, що найважливіше, стануть в пригоді у повсякденному житті. Гарні спогади про цей період мого життя назавжди залишаться у моїй пам’яті!