Студентам Львівського та Чернівецького університетів розповіли про роботу присяжних

16.05.2024 | 20:26

Нещодавно у Львівському будинку Вчених пройшов форум «Здійснення судочинства в умовах воєнного стану».

Організатором заходу виступило Наукове товариство студентів, аспірантів, докторантів та молодих вчених юридичного  факультету Львівського національного університету імені Івана Франка, а учасниками були також члени Студентського парламенту юридичного факультету Чернівецького національного університету імені Юрія Федьковича.

Про особливості здійснення судочинства за участю присяжних в Україні в умовах воєнного стану студентам розповів присяжний Франківського районного суду міста Львова, викладач кафедри іноземних мов для гуманітарних факультетів факультету іноземних мов  Василь Чорний.

Він, зокрема, акцентував увагу на тому, що згідно з Конституцією України, народ  безпосередньо бере участь у здійсненні правосуддя через присяжних (стаття 124);  у визначених законом випадках правосуддя здійснюється за участю присяжних (стаття 127); судочинство провадиться суддею одноособово, колегією суддів чи судом присяжних (стаття 129).

Присяжний наголосив студентам також на основних нормах Закону України «Про судоустрій та статус суддів», а саме: загальні права та обов’язки судді (стаття 56); залучення присяжних до здійснення правосуддя, їхній статус та обов’язки (стаття 63); порядок формування та затвердження списків присяжних (стаття 64); вимоги до присяжних та хто не може бути присяжним (стаття 65); порядок і підстави увільнення від виконання обов’язків присяжного (стаття 66); залучення присяжних до виконання обов’язків присяжного в суді (стаття 67); гарантії прав присяжних (стаття 68).

«Особливо студентів цікавив особистий практичний досвід та способи запобігання корупції під час роботи присяжних, а також розповідь про «олюднення» правосуддя через участь присяжних і акценти про законність та справедливість», – розповів Голова Ради Наукового товариства студентів, аспірантів, докторантів та молодих вчених юридичного  факультету Львівського національного університету імені Івана Франка, студент третього курсу  Богдан Козійчук.

Також студенти цікавилися, які гарантії незалежності та недоторканності поширюються на присяжних на час виконання ними обов’язків у суді та які заходи безпеки можуть уживатися навіть після виконання таких обов’язків.

Крім того, студенти обговорили актуальні питання про те, чи може будь-яка людина без юридичної освіти ефективно здійснювати судочинство та чи є сенс залучати присяжних, якщо в Україні діє інститут професійних суддів.