Враження магістрантки 2 курсу іспанської філології Патрісії Монди від навчання в Іспанії за програмою Еразмус+

22.09.2022 | 22:24

¡Hola, quillo! ¿Cómo va todo por ahí?

Усім привіт, мене звати Патрісія і я студентка програми Еразмус+. Сьогодні я хочу розповісти вам про свій незабутній досвід. Що ж, розпочну свою історію з того, що довго і наполегливо йшла до своєї мрії. Прагнення навчатися за кордоном за програмою обміну студентів у мене ще зі школи, і ось тепер ця мрія здійснилася. Моєю долею став Університет м. Кадіса в Іспанії. Хто б міг подумати, що колись я опинюся за 3800 кілометрів від дому?! Ніхто, бо навіть я не могла цього уявити. Містечко, у якому я жила, доволі маленьке, але зі своєю цікавою історією.

Кадіс претендує на звання найстарішого постійно населеного міста Європи, адже був заснований ще в XII столітті до н.е. Саме тут у 1812 році була проголошена перша іспанська конституція, саме тут відбувається один з найзнаменитіших в Європі карнавалів, на якому мені пощастило побувати, адже він припав на початок моєї “мобільності”. До карнавалу готуються весь рік. У дні карнавалу місто повністю змінюється: всю ніч танцюють і співають (особливо в ніч на неділю), спалюють бога Момо, відьму Піті та завершують все це неймовірним феєрверком на пляжі Ла Калета. ¡Ohu, pisha, qué bastinazo!

Мої перші враження про університет були доволі неоднозначні. Будівля досить проста і зовні геть не схожа на університет, але варто було мені лише зайти всередину, як одразу змінилася думка. Чудові дворики для відпочинку, великі та просторі аудиторії, довжелезні коридори. Ох, довго ж я блукала тими лабіринтами. ¡Ojú que peshá de aulas y pasillos tiene!

Методика викладання іспанських викладачів доволі схожа на методики наших, можливо єдина відмінність була у тому, що нас не опитували під час пар. Якщо ж викладач все-таки ставив запитання, то відповідали студенти завжди за бажанням. Тривалість занять була різною, від однієї години до двох. Цікавою відмінністю є те, що студенти не конспектують матеріал у зошиті, а роблять це прямісінько у Microsoft Word. Ви би бачили мій вираз обличчя, коли більшість студентів прийшли з комп’ютерами, а я витягнула зошит з ручкою. А чи знали ви, як за кордоном дисциплінують студентів, які запізнюються на пари? Все дуже просто: ви не зможете відчинити двері з коридору, лише з внутрішньої сторони аудиторії, та лише якщо викладач вам їх відчинить.

Еразмус це не тільки про навчання. Еразмус – це культурний обмін, чудова змога розшити власні горизонти, спробувати різні страви, пережити незабутні емоції, відвідати чарівні місця. А також шанс зустріти чудових людей, про існування яких кілька місяців тому навіть гадки не мав, але які потім стають частиною твого життя.

Dicen que Erasmus no es solo un año en tu vida, sino tu vida en un año.