Враження про стажування аспірантки Юлії Формос у Франції

21.02.2024 | 23:39

Ще зовсім недавно, восени, нас зігрівали теплі спогади наших студентів про літні стажування у Франції. Надворі зима, і ми пропонуємо ознайомитися із враженнями про осіннє стажування аспірантки 2 року навчання факультету журналістики ЛНУ Ім. І. Франка Юлії Формос , яка повернулася із Франції, де впродовж місяця відкривала для себе секрети журналістської майстерності в редакції “La Montagne”.
“Прогулюючись від вулиці до вулиці, я побачила місто, яке, здавалося, замерло в часі, можливо, навіть не маючи наміру його догнати. Вузькі вулички, старі будинки з різнокольоровими віконницями за каталогом Pantone, і майже немає пішоходів”, — таким було моє перше враження від міста Gueret (департамент La Creuse), де я провела місяць, стажуючись.
Завдяки Кафедрі французької та іспанської філології ЛНУ імені Івана Франка та FEFU Fédération Échanges France Ukraine, я мала змогу пройти професійне стажування у локальному медіа “La Montagne”. Протягом місяця основними завданнями мого стажування було — вдосконалення французької мови, пізнання регіону, покращення розуміння медіасфери Франції. Тому редакція всіляко підтримуючи мої цілі зробила моє місячне стажування — місяцем пізнання всього регіону. На мою думку, власне найбільша цінність цього стажування – це можливість говорити, слухати та писати про міста та людей. Про людей, які продовжують створювати історію Ла Крез щодня. Деякі з них повертаються зі світу високопрофесійного спорту, щоб продовжити справу свого батька. Інші проводять усе життя, працюючи у тій же компанії, що і їхній батько, щоб передавати його знання та продовжувати його справу. Ще інші знаходять своє покликання у збереженні регіональних традицій, ділиться зі світом місцевим ремеслом, що існує вже століттями.
Регіон La Creuse також став прихистком для українців, що були змушені переїхати після початку повномасштабного вторгнення. Тому спільно із Jacques Forgeron та редакцією La Montagne я змогла написати матеріал про інтеграцію українців у регіоні (культурну, лінгвістичну, економічну та професійну).
Насправді окрім перезавантаження, це стажування дозволило мені вдосконалити мої мовні навички та навчити новим методам комунікації. Я отримала можливість працювати в справжньому журналістському середовищі, де кожен день було сповнений викликів та можливостей для зростання. Цей проєкт став важливим кроком у моєму професійному розвитку та відкрив нові перспективи для моєї подальшої кар’єри не лише в журналістиці, а й загалом медіасфері.