Всеукраїнська наукова конференція «Література в деталях: культурологічний аспект» (ХХІ Філологічні читання пам’яті Н. С. Шрейдер)

06.02.2024 | 17:26

01 і 02 лютого 2024 року відбулася Всеукраїнська наукова конференція “Література в деталях: культурологічний аспект (ХХІ Філологічні читання пам’яті Н. С. Шрейдер)”, яку щорічно організовує кафедра зарубіжної літератури Дніпровського національного університету імені Олеся Гончара. Доповіді на пленарному і секційних засіданнях, а також на засіданні Круглого столу було присвячено різним літературним періодам та національним літературам, однак їх концептуально об’єднувала основна ідея конференції – літературна деталь, її різновиди і функції в історії світової літератури.
Цьогорічна конференція відзначилася високою активністю слухачів та дискусіями, що розгорталися після майже кожної доповіді. Це стало яскравим підтвердженням актуальності обраної тематики конференції.
В межах пленарного засідання було заслухано наступні доповіді: Бандровська О. Т., професор кафедри світової літератури Львівського національного університету імені Івана Франка – “Реалізм презентації:
художня деталь у літературі”, Михед Т. В., професор кафедри зарубіжної літератури Інституту філології Київського національного університету імені Тараса Шевченка – “Американський роман ХХІ століття: травматична рецепція катастрофи 9/11 – безпосередня реакція і довготривале відлуння”, Висоцька Н. О., професор кафедри теорії та історії світової літератури Київського національного лінгвістичного університету – “(Нео)міфологічна “свідомість” штучного інтелекту в технократичній дистопії Кадзуо Ішігуро”, Жлуктенко Н. Ю., професор кафедри зарубіжної літератури Навчально-наукового інституту філології Київського національного університету імені Тараса Шевченка – “Художня семантика просторових деталей у романі Кадзуо Ішігуро “Похований велетень”, Степанова А. А., професор кафедри європейських і східних мов та перекладу Університету імені Альфреда Нобеля – “Естетика візуалізації як відбиття травматичного досвіду історії: “Королева Марго” Александра Дюма та Патріса Шеро”, Пронкевич О. В., професор, завідувач кафедри філології Українського Католицького Університету – “Життя – це сон” Кальдерона в контексті російсько-
української війни”, Михед П. В., професор, головний науковий співробітник Інституту літератури імені Т. Г. Шевченка НАН України – “Мотив летаргічного сну у творах Миколи Гоголя (матеріали до наукового коментаря)”.
Примітно, що в багатьох доповідях було запропоновано міждисциплінарні підходи і розглянуто події сучасної історії, культури та цивілізації. Значну увагу було приділено російсько-українській війні, її наслідкам, травмам і відображенню в сучасній українській літературі. Однією з важливих тем доповідей та дискусій став Львів і українсько-польські літературні зв’язки, що представлено в доповідях Б. В. Сторохи, доцента, завідувача кафедри романо-германської філології Полтавського національного педагогічного університету імені В. Г. Короленка (“Galizien war das polnische Piemont: аспекти мультикультурності українських земель у подорожніх нотатках Альфреда Дебліна “Подорож Польщею” (1925)” і К. В.
Тарасенка, доцента кафедри іноземних мов та перекладу Національного університету “Запорізька політехніка” (“Польсько-українська пісенна взаємодія часів російсько-української війни як соціокультурний феномен”).
Заповітним прагненням, що об’єднало всіх учасників конференції, була Перемога та сподівання на зустріч у місті Дніпро наступного року.