Наукове стажування для викладачів та вчителів: Україна – Італія (2024)

15.08.2024 | 20:01

09 серпня 2024 року завершилося наукове стажування для освітян, організоване і проведене Львівським національним університетом імені Івана Франка та Освітньою українcько-польською фундацією «Інститут Міжнародної Академічної і Наукової Співпраці» (IIASC) відповідно до Меморандуму про співпрацю, що був підписаний 2024 року. Авторами і керівниками проєкту стали Лідія Мацевко-Бекерська, д.ф.н., проф., завідувач кафедри світової літератури Львівського національного університету імені Івана Франка, та Оксана Цмоць, Голова правління ГО «ІМАНС».
Програма стажування «Розвиток м’яких навичок у професійній підготовці освітян: метамодерне
запрошення» укладена з урахуванням концепції освіти протягом усього життя. Мета стажування полягала у сприянні індивідуально-особистісного і професійного самовдосконалення сучасних викладачів шляхом розвитку м’яких/надпрофесійних навичок на основі кращих міжнародних інноваційних практик підвищення рівня кваліфікації фахівців, а також для формування власної відповіді на питання Метамодерну ХХІ століття. Учасникам були запропоновані лекції і семінари за трьома основними модулями: «Комунікативні навички» (розвиток уміння вибудовувати ефективну взаємодію з учасниками освітнього процесу на різних рівнях через вербальні та невербальні техніки з урахуванням специфіки та інтересів другої сторони переговорів), «Навчання протягом усього життя та навички управління інформацією» (розвиток умінь успішно формувати стратегію управління власним розвитком в умовах швидких змін, а також навичок
ефективного самоорганізованого навчання і пошуку відповідної інформації з різних джерел з подальшим ефективним керуванням нею), «Управлінські навички» (розвиток умінь здійснювати наставництво та бути готовим до ситуаційного лідерства, а також розвиток проєктного мислення із застосуванням системного підходу для вирішенням актуальних освітніх завдань).
Надзвичайно важливим елементом наукового стажування став виїзний семінар, робота якого відбувалася на узбережжі Тірренського моря, в Italy Village & BeachResort, Baia Domizia з 13 липня по 21 липня 2024 р. Тематика семінару охопила актуальні й дискусійні аспекти сучасного освітнього процесу («Фенікс» чи «гідра» доправлять лист до Ґарсія?», «Освітні втрати: «нога в дверях» чи прочинене «Вікно Овертона»?»; «Трамплін» чи «гиря»: емоційний інтелект у камзолі Мюнхгаузена»).
Викладачі та вчителі мали можливість відвідати чудові міста сонячної гостинної Італії (Амальфі, Гаєту, Рим), насолодитися відпочинком і спілкуванням у колі однодумців, здобути актуальні професійні знання, визначити можливості формування, розвитку, застосування важливих навичок.
Традиція наукової співпраці Львівського національного університету імені Івана Франка і Освітньої українcько-польської фундації «Інститут Міжнародної Академічної і Наукової Співпраці» (IIASC) триває, примножується новими цікавими здобутками та ідеями, актуальними в сучасному освітньому просторі України та світу.