04 квітня 2024 р. відбулося засідання літературознавчого семінару “Простір літератури” на тему “Шекспір і модерністи”

05.04.2024 | 14:27

04 квітня 2024 року відбулося засідання наукового семінару кафедри світової літератури Львівського національного університету імені Івана Франка на тему «Шекспір і модерністи» в межах Днів Шекспіра в Україні – 2024. Мета семінару – дослідити зв’язок творчості Великого Барда з творами представників англомовного модернізму, для багатьох із яких Шекспір був центральною фігурою, оскільки його універсальність та естетичні можливості художньої мови слугували орієнтиром у творчих пошуках.
На початку засідання взяла слово професор Н. М. Торкут, голова Українського Шекспірівського центру, яка висловила свою вдячність грузинським колегам за солідарність і підтримку у протистоянні фашистсько-російській агресії. Вона привітала учасників семінару і окреслила масштаб та тематику цьогорічних Днів Шекспіра в Україні.
На семінарі було заслухано дві доповіді викладачів Тбіліського державного університету імені Іване Джавахішвілі. В першій доповіді доцентки Тамар Гелашвілі, спеціалістки з творчості Джеймса Джойса і перекладачки його творів, було розглянуто найскладніший роман ХХ століття «Фіннеганові помини» та реалізацію в ньому Шекспірових алюзій, пов’язаних із трагедією «Юлій Цезар» Шекспіра – «Gastronomic Rebellion: The Allusions of Shakespeare’s «Julius Caesar» in James Joyce’s «Finnegans Wake». Друга доповідь – «The Ghost of Shakespeare in T. S. Eliot’s «Four Quartets» – аспірантки і викладачки англомовних літератур Лізі Дзагнідзе була присвячена складній інтерпретації Т. С. Еліотом трагедії «Гамлет» та аналізу поеми «Чотири квартети» з погляду інтертекстуальних зв’язків твору з творами Шекспіра.
У засіданні взяло участь 100 учасників з різних країн світу і українських університетів. Учасники висловили своє захоплення доповідями, актуальністю розглянутих тем та поділилися сподіванням, що розгляд окресленої на засіданні теми буде продовжено.

Запрошуємо всіх бажаючих брати участь у науковому житті кафедри світової літератури і семінару «Простір літератури»!