05.10.2023 р. відбулася Міжнародна наукова конференція «Літератури і культури в умовах війни»

09.10.2023 | 13:47

05 жовтня 2023 року відбулася Міжнародна наукова конференція «Літератури і культури в умовах війни» («Literatures and Cultures in the Face of War»), організована за ініціативи та у співпраці кафедри зарубіжної літератури ННІ філології КНУ імені Тараса Шевченка і кафедри європейських мов та літератур Школи літератур, мов і культур Единбурзького університету.

Хоча доповіді на конференції охопили широкий історико-культурний та історико-літературний спектр проблем, все ж вибір теми конференції був пов’язаний із повномасштабним вторгненням росії в Україну 24 лютого 2022 року, з війною, що принесла українському народу смерть і страждання, а світові – приголомшливе усвідомлення того, що неспровокована агресія та насильство повернулися на європейську землю. Для наших західноєвропейських колег новини, інтерв’ю та свідчення у ЗМІ викликали бажання безпосередньо поспілкуватися з українськими колегами і глибше зрозуміти події цієї страшної війни. Надзвичайно сильне враження на наших колег справив запис у чаті під час обговорення доповіді завідувачки кафедри зарубіжної літератури КНУ імені Тараса Шевченка професорки Лілії Мірошниченко на тему «Повномасштабне вторгнення 2022 року та звукові ландшафти міста»: це було повідомлення про 50 людей, які загинули в селищі Гроза Харківської області…

Львівський національний університет імені Івана Франка було представлено доповіддю професорки кафедри світової літератури Ольги Бандровської на тему «Деконструкція росії в британській модерністській літературі крізь призму цивілізаційних студій».

У конференції взяли участь 65 учасників із Великої Британії, України, Франції, Литви та інших країн Європи. Всі учасники надзвичайно тепло підтримали Україну і побажали українському народові якнайшвидшої перемоги.

Програму конференції можна переглянути за посиланнями:

https://philology.knu.ua/literatures-and-cultures-in-the-face-of-war/

https://blogs.ed.ac.uk/ekent/2023/09/12/literatures_and_cultures_in_war/