09.05.2023 р. Французька місія у Львові. День перший.

10.05.2023 | 11:38

На запрошення кафедри світової літератури на факультет іноземних мов Львівського національного університету імені Івана Франка прибув професор Аксель Гаске, спеціаліст з іспанської мови та літератури університету Клермон-Оверні (Франція). 09 травня 2023 р. об 11.00 відбулася зустріч професора А. Гаске з в. о. декана факультету іноземних мов доц. Л. А. Бораковським та завідувачем кафедри світової літератури проф. Л. В. Мацевко-Бекерською. Доц. Л. А. Бораковський та проф. Л. В. Мацевко-Бекерська висловили велику вдячність французькому професорові за підтримку України в такий складний час і вияв справжньої наукової та педагогічної солідарності через особисту присутність в Україні, проведення лекцій з українськими студентами та участь у науковому семінарі кафедри світової літератури. Аксель Гаске висловив щиру вдячність за теплу зустріч і можливість поділитися науковим та педагогічним досвідом.

Об 11.50 відбулася відкрита лекція у змішаному форматі для студентів факультету на тему «Жорж Батай, або Спадок мовчання». Лекція відбувалася французькою мовою з перекладом основних тез українською мовою. Тема, з одного боку, була вписана у програму бакалаврських курсів з історії світової літератури і національної французької літератури, з іншого – представила творчість мало знаного в Україні і зазвичай замовчуваного французького мислителя ХХ століття, під впливом ідей якого сформувалося не одне покоління європейських інтелектуалів, структуралістів та постструктуралістів.

Після лекції Аксель Гаске у супроводі викладачів кафедри відвідав львівський скансен «Музей народної архітектури та побуту імені Климентія Шептицького». Професор висловив своє щире здивування та захоплення музеєм. Особливе враження справила арт-інсталяція «Набат» львівського митця Влодка Кауфмана, яка була створена і продовжує творитися для вшанування пам’яті загиблих на війні, що триває з 2014 року, як форма протидії синдрому звикання.

Далі буде.