09.11.2023 р. відбулося засідання методичного семінару «Досліджуючи – навчати, навчаючи – досліджувати»

12.11.2023 | 23:15
Цікаві та важливі методичні рішення
у викладанні української та зарубіжної літератури
в сучасній школі
 
Засідання методичного семінару «Досліджуючи – навчати, навчаючи – досліджувати» Науково-методичного центру дослідження та викладання літератури
09 листопада 2023 року відбулося засідання методичного семінару «Досліджуючи – навчати, навчаючи – досліджувати» Науково-методичного центру дослідження та викладання літератури. К.ф.н., доцент, завідувач кафедри гуманітарної освіти Львівського обласного інституту післядипломної педагогічної освіти Анна-Марія Богосвятська запропонувала учасникам засідання доповідь на тему «Групова робота на уроках літератури: ідеї, форми, інструменти реалізації».
У засіданні методичного семінару взяли участь учителі української мови та літератури, зарубіжної літератури зі Львова та Львівської області. В ході семінару Анна-Марія Богосвятська показала актуальні й ефективні прийоми роботи під час уроків літератури, наголосила на можливостях інтерактивного підходу до вивчення літератури. Доповідь-презентація відбувалася у форматі навчального діалогу, адже всі присутні мали можливість безпосереднього взяти участь у реалізації окремих вправ і завдань. Віддалений формат семінару дав можливість відпрацювати навички організації та здійснення освітнього процесу в умовах воєнного стану, коли всі учасники (учні і вчителі) вимушено перебувають у позакласному чи позашкільному просторі.
Після прослуховування доповіді та виконання низки цікавих творчих завдань учителі взяли активну участь у фаховій дискусії про читання, про діалог свідомості дитини-школяра і цифрового простору, про складність мотивації до читання й роботи з художнім текстом в умовах сьогодення. Результатом роботи методичного семінару «Досліджуючи – навчати, навчаючи – досліджувати» Науково-методичного центру дослідження та викладання літератури стала артикуляція низки питань, що слугуватимуть предметом обговорення і вироблення нових стратегій освітньої діяльності в царині викладання літератури.