10.11.2022 р. відбулося чергове засідання наукового семінару кафедри світової літератури «Методологічні горизонти сучасного літературознавства»

10.11.2022 | 17:16

10 листопада 2022 року відбулося чергове засідання наукового семінару кафедри світової літератури «Методологічні горизонти сучасного літературознавства». З доповіддю на тему «Автобіографічний дискурс у творчості Майкла Ондатже» виступила аспірантка кафедри Василина Хома.

В доповіді були проаналізовані основні теоретичні аспекти літературної автобіографії в контексті розвитку сучасного біографічного письма. Виявлено точки перетину між автобіографією і постмодернізмом, а також своєрідність співвідношення факту і вигадки в постмодерністській автобіографічній та мемуарній літературі. Оскільки автобіографічні та мемуарні твори відтворюють процес саморефлексії автора про себе та інших людей, у центрі уваги постають поняття ідентичності та автобіографічної пам’яті автора. Відповідно, актуальним питанням для аналізу автобіографій і мемуарів є кореляція життєвої і наративної ідентичності автора художнього твору. Показано, що автобіографізм Майкла Ондатже, канадського письменника шрі-ланкійського походження, пов’язаний з естетичними принципами постмодерністської і постколоніальної літератури. Посилаючись на інтерв’ю письменника і його художні твори, а також враховуючи критичні дослідження його творчості, зроблено висновок про те, що його авторська ідентичність поєднує ознаки двоїстої постколоніальної ідентичності канадського письменника-космополіта, який зберігає культурну пам’ять Шрі-Ланки.

Учасники засідання взяли участь у дискусії, зокрема щодо проблем ідентичності в літературі, відмінностей між «автобіографією» і «письмом про себе». Зосередилися також на методологічних засадах дослідження та науковому контексті в англомовному літературознавстві.

переглянути презентацію