20.10.2022 р. відбулося засідання наукового семінару кафедри світової літератури «Методологічні горизонти сучасного літературознавства»

20.10.2022 | 18:59

20 жовтня 2022 року відбулося засідання наукового семінару кафедри світової літератури «Методологічні горизонти сучасного літературознавства». З доповіддю на тему «Жанрові різновиди канадського роману кінця ХІХ – початку ХХ ст. і творчість Люсі Мод Монтгомері» виступила аспірантка кафедри Катерина Ніколенко.
В доповіді були проаналізовані основні тенденції розвитку англомовної літератури Канади кінця ХІХ – початку ХХ ст., показані художні особливості історичного роману, роману прерій, роману виховання, роману про митця в Канаді. Катерина Ніколенко презентувала творчість письменниці Люсі Мод Монтгомері як складний і багатогранний феномен епохи пізнього романтизму.
Незважаючи на те, що тривалий час романи канадської письменниці досліджувалися в контексті дитячої літератури, доповідачка наголосила, що спектр тем і проблем, порушених у творчості мисткині, є набагато ширшим за коло дитячого чи підліткового читання. Орієнтуючись на здобутки видатних британських письменниць (сестер Бронте, Дж. Остін, Джордж Еліот та ін.), Л. М. Монтгомері прагнула висвітлити у своїй творчості різноманітні аспекти життя дівчат і жінок, пов’язані з процесом дорослішання, соціальної адаптації,
професійного зростання. Подібно до Джордж Еліот, у її творах зображено «жінок у складному переплетенні суспільних взаємин» (М. Х. Рубіо), водночас розкрито особливості жіночого досвіду в Канаді наприкінці ХІХ – на початку ХХ ст.
Учасники засідання взяли участь у дискусії, зокрема щодо питань регіонального роману, проблем формування літературної критики, а також «діалогу» Л. М. Монтгомері з М. Башкирцевою.

переглянути презентацію