Фото-літературний семінар «Зникаючі сліди» (м. Київ)

15.11.2021 | 17:09

Професорка кафедри німецької філології Світлана Маценка та доцентка кафедри світової літератури Софія Варецька взяли участь у фото-літературному семінарі «Зникаючі сліди», присвяченому культурі пригадування, який відбувся 11-16 жовтня 2021 р. в м. Київ у рамках Тижнів Німеччини в Україні.

Обговорювалися проблеми взаємодії літератури та фотографії, покликаючись на теорію Ролана Барта («Camera Lucida. Коментар до фотографії»), художню творчість Вінфріда Ґеорґа Зебальда, Рольфа Дітера Брінкмана, Петера Гандке, Вільгельма Ґенацино, Каті Петровської. «Читали» фотографії і споглядали тексти як візуальні зображення. Засвоюючи досвід майстрів слова й камери, працювали над власним «розширеним поглядом», щоб відстежувати і фіксувати «зникаючі сліди» історії в багатоманітному міському просторі.

Семінар був інтердисциплінарним і вдало на різних рівнях поєднав теоретичні і творчі аспекти фото-літературної взаємодії.

Автори проєкту: лектори DAAD Мікеле Ванджі і Кайлі Компе.

Лектори: літературознавиця і поетка Маріт Гойс, літературознавиці Світлана Маценка і Софія Варецька, фотографи Алекс Биков та Ігор Манко.