Лекція професора університету Сорбонна п.Франсіса Єша

08.11.2022 | 19:00

Уже стало доброю традицією на кафедрі французької філології запрошувати колег із європейських університетів для читання лекцій студентам та проведення дистанційних конференцій з викладачами кафедри.

У понеділок 31 жовтня викладачі та студенти були присутні на лекції заслуженого професора Університету Сорбонна науково-дослідної лабораторії CELSA пана Франсіса Єша. Тема, запропонована професором Єшем, викликала велике зацікавлення слухачів – « Pouvoir et savoir rire du pouvoir. Humour et politique ».  А йшлося про гумор у політиці та дискурсивні стратегії, які викликають комічний ефект. Для ілюстрування різноманітних способів досягнення цього комічного ефекту професор Єш проаналізував низку рекламних та відео-матеріалів, що викликають сміх завдяки фонетичним змінам первинного тексту, семантичним і стилістичним маніпуляціям, риторичним модифікаціям, орфографічним перетворенням/спотворенням окремих слів. Такий аналіз технік створення комічних ситуацій має лінгвокраїнознавче значення і передає особливості французького гумору.

Окрім власне цікавого матеріалу, представленого професором Єшем, студенти і викладачі отримали досить широкий спектр інформації для власних наукових розвідок.