Міжнародний колоквіум “Навчання/викладання французької мови у кризових умовах” (Мец, Франція) за участю представниць кафедри французької та іспанської філологій

09.07.2024 | 10:44
4 та 5 липня у Лотаринзькому університеті (Мец, Франція) відбувся міжнародний колоквіум “Навчання/викладання французької мови у кризових умовах”. У колоквіумі, організованому кафедрою романської філології та перекладу ЧНУ та Centre de recherche sur les médiations Université de Lorraine за підтримки Ambassade de France en Ukraine, Французький інститут в Україні / Institut français d’Ukraine та  Échanges Lorraine Ukraine, взяли участь представниці кафедри французької та іспанської філологій Олена Писаревська, Вікторія Лучкевич  та Наталя Кузик .
Перший день роботи колоквіуму розпочався привітанням та словами підтримки від аташе з питань співробітництва Французького інституту в Україні та продовжився доповідями команд науковців та громадських діячів із Люксембургу, Франції (університет Пуатьє, університет Бургоні, університет Реймсу Шампань Арден, університет Нантеру, університет Париж 8, університет Ле Ману), Румунії (університет Dunărea de Jos, Галац) та України (КНУ імені Тараса Шевченка, ЧНУ імені Ю.Федьковича, ЛНУ імені Івана Франка). Асистентка кафедри французької та іспанської філології, докторка філософії Олена Писаревська  поділилася досвідом формування медіаційної компетентності в українських студентів та студенток, що вивчають французьку мову в університеті міста Пуатьє, та виступила модераторкою секції “Особливості лінгвістичної підготовки з французької мови як іноземної у кризових умовах” у другий день роботи колоквіуму. Асистентка кафедри французької та іспанської філологій Наталія Кузик запропонувала стратегії викладання/навчання французької мови для специфічних потреб в умовах надзвичайних ситуацій та їх конкретні приклади, а доцентка кафедри, кандидатка педагогічних наук, Вікторія Лучкевич виголосила доповідь на тему “Ефективні стратегії навчання французької мови як іноземної в умовах кризи: аналіз використаних методів навчання”.
Учасники колоквіуму також взяли участь у майстер-класі із креативного письма, запропонованому П’єром Саламом (Pierre SALAM), дослідником та викладачем університету Ле Ману. Другий день роботи колоквіуму подарував також радісну зустріч із українськими колегами-викладачами, що перебувають на літньому стажуванні в місті Нансі (Франція).
Щиро дякуємо команді дружньої кафедри романської філології та перекладу ЧНУ та принагідно вітаємо факультет іноземних мов Чернівецький національний університет імені Юрія Федьковича, 70-й річниці заснування котрого було присвячено це свято науки та людських зустрічей і контактів!