На кафедрі французької філології відбувся круглий стіл, присвячений Остапові Домбровському

02.11.2022 | 13:44

Цьогоріч кафедра французької філології факультету іноземних мов Львівського університету відзначає 125-річчя з часу свого заснування. В рамках святкування урочистої події, 27 жовтня 2022 року відбувся перший із низки круглих столів, присвячений пам’яті завідувача кафедри французької філології Домбровського Остапа Августовича – романіста, непересічної особистості та цікавої людини. Цьогоріч йому виповнилося б 116 років.

З великою пошаною до постаті Остапа Домбровського виступали учасники круглого столу. Декан факультету іноземних мов Любомир Бораковський дав високу оцінку проведеному заходу, який відіграє важливу роль у формуванні світогляду студентської молоді та вивченні історії однієї із найстаріших кафедр Львівського національного університету імені Івана Франка і Східної Європи. Декан наголосив на необхідності пам’ятати, вивчати і продовжувати славні традиції кафедри.

В основі виступу завідувачки кафедри французької філології Зоряни Піскозуб лежала велика науково-пошукова архівна робота, яка відкрила нові, маловідомі до цього часу грані таланту та стійкої громадянської позиції Остапа Августовича.

Надзвичайно зворушливими були спогади сина Остапа Домбровського – Романа Остаповича Домбровського – та внука Маркіяна Богдановича, які поділилися своїми спогадами про непростий життєвий шлях Остапа Августовича, про його життя з сім’єю в Сибіру і про те, як він залишався Людиною в будь-якій життєвій ситуації. Спогади супроводжувалися чудовими світлинами із рідними, студентством та факультетською родиною.

Натомість завідувач кафедри класичної філології, професор Богдан Чернюх розповів про Остапа Домбровсько як дослідника творчості Данте та про його внесок в українське дантознавство.

Щирими та дуже цікавими спогадами про Остапа Домбровського поділилися його колишні студентки, випускниці кафедри французької філології – директорка Міжнародного інституту освіти, культури та зв’язків з діаспорою Національного університету «Львівська політехніка», громадська діячка, публіцистка, Заслужена працівниця освіти України, доцентка Ірина Ключковська та наукова співробітниця по роботі з фондами Музею етнографії та екології Карпатського краю Галина Баштаненко, які пам’ятають Остапа Августовича як чудового викладача, глибокого знавця історії французької мови і інтелігентної людини.

Доцентка кафедри французької філології, багаторічна заступниця декана факультету іноземних мов, студентка Остапа Домбровського Ганна Кость з великою ніжністю розповіла про його маму, Марійку Підгірянку, українську поетесу та освітянку, на щемливих віршах якої формувався внутрішній світ майбутнього вченого.