Наукові зустрічі: доповідь викладачів кафедри французької філології Ганни Кость та Зоряни Піскозуб у Католицькому Університеті імені Яна-Павла ІІ у м. Люблін (Польща), 26-27 серпня 2022 року

19.09.2022 | 17:30

Завершення літа у нашому академічному середовищі було позначене низкою наукових зустрічей. Особливою стала 6-та Міжнародна наукова конференція, організована відділенням Інституту мовознавства Католицького Університету імені Яна-Павла ІІ у м. Люблін (Польща) 26-27 серпня 2022 року. На пропозицію Голови оргкомітету конференції Дороти Сліви доцент нашої кафедри французької філології Зоряна Піскозуб увійшла до складу наукового комітету.  Ми одразу відгукнулись на запрошення до участі, тим більше, що нас привабила надзвичайно цікава і багатоаспектна тематика конференції: «Termes et relations autour du pain dans les textes bilingues » (Термінологія та зв’язки, пов’язані з хлібом, у двомовних текстах).

Зрозуміло, що поєднання у порівняльному дослідженні французької та української мови сприяє промоції не тільки української мови, але й певного світоглядного національного надбання нашої країни у франкомовному науковому світі. Викладачі кафедри Ганна Кость та Зоряна Піскозуб представили спільну доповідь «L’image du pain dans les proverbes  français et ukrainiens : traditions, identité, acquis culturels et moraux», у якій відзначили надзвичайно багаті традиції, зафіксовані в українських прислів’ях, які містять термін «хліб», та визначили певні відмінності й акценти (семантичні, структурні й національні) у його представленні у французьких відповідниках.

Запрошення до участі у цій Конференції наші польські колеги надіслали нам ще до початку військового вторгнення московитської армії в Україну. Вони з розумінням поставились до того, що з огляду на політичну ситуацію в Україні, ми взяли участь у цій конференції  дистанційно. Проте навіть такий формат дозволив ознайомитись із дослідженнями цієї проблематики науковців не тільки польських університетів, але й інших країн – Хорватії, Франції, Литви, Італії.