Науковий семінар кафедри німецької філології за участі професорки Улли Фікс

23.03.2023 | 18:11

22 березня 2023 року на кафедрі німецької філології Львівського національного університету імені Івана Франка відбувся науковий семінар за участі професорки Улли Фікс (університет Ляйпциґ), відомої вченої у сфері лінгволітературознавства, авторки низки праць із візуальності тексту.
Проф. Фікс прочитала доповідь на тему «НЕМОВНА СКЛАДОВА ТЕКСТІВ. Чи має значення за допомогою чого, як і де матеріалізовано текст?»
Доповідачка продемонструвала, як лінгвістика тексту, спочатку орієнтована тільки на мову, а пізніше також комунікативно-орієнтована дисципліна, розширила свій радіус дії, залучивши аспекти немовного. Сьогодні не викликає сумнівів, що тексти, аби бути сприйнятими, потребують медійно опосередкованого матеріального способу існування і мають бути прив’язаними до певного місця.
Проф. Фікс ствердила, що перспектива немовного у практиці роботи з текстами зовсім ненова: типографія, книгодрукування, реклама завжди керувалися цим. У теорії йдеться передусім про семіотику, яка зосереджує увагу на знаках і знакових процесах, а також наголошує на значенні релевантних для тексту немовних знаків. У межах лінгвістики цю ідею підтримала семіотична стилістика, яка зважає на надмовне поняття знаку і немовні знаки як носії значення. Тож сучасна лінгвістика тексту розглядає текст як комплекс знаків різного типу, які спільно пропонують смисл.
Доповідачка приділила особливу увагу факторам, які щойно уможливлюють сприйняття мовних знаків: медіальності, тобто технічним засобам для передачі і збереження, а також їхньому впливу на текст, матеріальності, тобто факторам формального увиразнення й організації мовних знаків, і локальності, тобто інституціоналізованому місцю публікації повідомлення.
Сердечно дякуємо проф. Уллі Фікс за цікаву лекцію, презентацію і змістовну розмову.