Онлайн-лекція-екскурсія Софроніоса Парадисопулоса

03.05.2021 | 19:17

В межах відзначення ювілейного року 200-річчя Грецької національно-визвольної революції 22 квітня на спільному засіданні кафедри класичної філології та Центру грецької мови і культури імені Арсенія Еласонського відбулась онлайн-лекція-екскурсія історика – директора одеської філії Грецького фонду культури та директора музею «Φιλική εταιρία» («Товариство   друзів») пана Софроніоса Парадисопулоса  на тему “Музей “Φιλική εταιρία” Грецького фонду культури в Одесі – внесок в просування та збереження спільної історичної та культурної спадщини”.

Представляючи лектора модератор заходу доц. Глущенко Л. М. познайомила присутніх викладачів та студентів (майже 40 осіб) з віхами його життя та професійного зростання. Зокрема вона зазначила, що  пан Софроніос родом з Салонік. Після закінчення ліцею у 1987 р. він разом з групою грецьких юнаків  приїхав для навчання до Радянського Союзу. За розподілом  попав  на підготовчий факультет до Києва для оволодіння російською мовою. Через рік, тобто 1988 року, став студентом історичного Фонду факультету Одеського університету. Після закінчення університету  у 1994 р. почав працювати у Грецькому фонді культури, а вже в листопаді цього ж року був призначений директором Одеської філії фонду і музею «Філікі Етерія», який  знаходиться при фонді. Його статті та праці з  історії грецької громади у дореволюційній Одесі опубліковано у багатьох наукових журналах і газетах. Брав участь і курував різні видання, здійснені Одеською філією Грецького Фонду Культури. Отримав відзнаку Національної Академії педагогічних наук України за внесок у розвиток відносин між університетами Греції та України, двічі був відзначений мерією Одеси за його участь в культурних заходах міста. Зараз пан Парадисопулос  закінчує аспірантуру Одеського університету, а темою своєї дисертації він обрав етно-соціальні проблеми грецької громади Одеси у ХІХ ст.

В продовження усі присутні з величезним зацікавленням та увагою прослухали лекцію пана Парадисопулоса, в ході якої він зупинився на історії заснування в Одесі 1814 року грецькими патріотами Ніколаосом СкуфасомЕммануїлом Ксантосом і Атанасієм Цакаловим таємного революційного товариства “Φιλική εταιρία”,  його особливій ролі у підготовці організованого збройного повстання в Греції. Зупинився на усіх етапах діяльності товариства, трагічних наслідках першого збройного виступу етеристів проти османських військ на території сьогоднішньої Румунії, про остаточне рішення  не зволікати і почати збройне повстання на території Греції, яке стало поштовхом для національно-визвольної війни. Розповів також про історію створення музею, його будівлю та проєкт оновлення його  експозиції. Розповідь супроводжувалась демонстрацією експозиції музею, в  кінці лекції присутні мали змогу переглянути документальну ліричну стрічку про греків Одеси.

Розповідь п. Парадисопулоса викликала неабиякий інтерес та  викликала жваву дискусії, в ході якої бажаючі могли поставити питання як по темі лекції, так і взагалі стосовно діяльності Фонду.

Зі словами вдячності до директора Фонду звернулися голова молодіжної організації західно-українського  грецького національно-культурного товариства імені Константиноса Корнякта пані І. Евкарпіді та завідувач кафедри класичної філології проф. Чернюх Б. В., який подякував також і модератору заходу доц. Глущенко Л. М., асист. Мокрівській М. Т., доц. Куйбіді Х. І. та асист. Савулі А. М. за допомогу у підготовці заходу.