Онлайн-лекція: «Греки-хіосці на Півдні України (кінець XVIII – початок ХХ ст.): просопографічний портрет етносоціальної спільноти»

29.09.2021 | 21:53

За ініціативи Центру грецької мови і культури імені Арсенія Еласонського під орудою Одеського фонду грецької культури  29 вересня 2021 р. о 16:00 відбулась онлайн-лекція: «Греки-хіосці на Півдні України (кінець XVIII – початок ХХ ст.): просопографічний портрет етносоціальної спільноти», яку прочитав завідувач сектору генеалогічних та геральдичних досліджень Інституту історії України НАН України доктор історичних наук Валерій Томазов. Лекцію було присвячено грекам-вихідцям з острова Хіос, які наприкінці XVIII ст. оселилися на Півдні України. Вони відігравали визначну роль у соціальному, економічному та культурному розвитку цього регіону і були об’єднані між собою низкою факторів – спільним етнічним походженням (усі вихідці з одного острова Хіос в Егейському морі), соціальною належністю (стародавня еліта своєї історичної батьківщини та вищі кола фінансової аристократії в Російській імперії та світі), віросповіданням, родинними зв’язками (шлюби відбувалися переважно у вузькому колі споріднених родів), традиціями (меценатство, благодійність), напрямами діяльності (міжнародна торгівля, банківські операції), сталою національною самоідентифікацією та спільними стратегіями адаптації у новому середовищі. Методологічний інструментарій спеціальної історичної дисципліни – просопографії дозволив науковцеві  створити колективний портрет унікальної кревноспорідненої етносоціальної спільноти –грекам-хіосцям.

До заходу підключилися філелліни з Одеси, Харкова та велика група викладачів та студентів відділу класичної філології ЛНУ імені Івана Франка.

Доповідь викликала жваву дискусію та обмін думками.