Програма Pro FLE + для студентів кафедри французької філології

23.12.2020 | 12:02

Посольство Франції та Французький Інститут в Україні співпрацюють з Міністерством освіти і науки України з метою підтримки первинної освіти та підвищення кваліфікації викладачів французької мови. Впровадження програми PROFLE+ є одним із пріоритетних напрямків та якнайкраще сприяє цьому співробітництву. Згідно з розпорядженням Кабінету  Міністрів України від 17 січня 2018 р. «Про додаткові заходи щодо підвищення кваліфікації педагогічних працівників у 2018 р., відповідно до концепції «Нова українська школа» програма Про Фле+ була затверджена типовою освітньою програмою підвищення кваліфікації вчителів. Ресурси цього дистанційного навчання збагачують професійні компетенції вчителя, посилюють його мотивацію, допомагають здійснити вибір найефективніших методичних технік та принципів для якісного викладання французької мови. 17 тьюторів, які пройшли вже таке навчання, були мобілізовані сформувати в 2018 році вчителів середніх шкіл з метою підвищення їх методичного та практичного рівнів професійної компетентності.

Програма була запропонована Посольством Франції у співпраці  Міністерством освіти і науки України й обласними інститутами післядипломної педагогічної освіти з метою модернізувати педагогічні та методичні засади викладання французької мови у школах відповідно до Загальноєвропейських рекомендацій з мовної освіти. Сама програма  була розроблена Міжнародним центром педагогічних досліджень (CIEP) та Національним центром дистанційної освіти Франції (CNED).  
PRO FLE працює вже в понад 60 країнах світу. В Україні цю програму запропоновано вчителям державних середніх загальноосвітніх навчальних закладів як частину програми післядипломної дистанційної освіти ОІППО з лютого 2017 року.

PRO FLE+ надає можливість вчителям за бажанням виконати 4 навчальні модулі, а саме :

  • Вдосконалення компетенцій вчителя
  • Побудова дидактичної одиниці
  • Пілотування педагогічного проекту
  • Оцінювання

З ініціативи Посольства у 2020 році перший модуль програми  був запропонований  студентам французької філології аби зацікавити їх до фахового вдосконалення та підсилення їх знань з дидактики іноземних мов.

Кожний модуль пропонує вчителеві теоретичні засади, тренувальні автокорегуючі вправи та ситуативні завдання, розроблені відповідно до певних цільових аудиторій вивчення мови. Модуль поділяється на 6 підсекцій, по завершенню якої вчитель-стажер складає на перевірку тренувальну вправу і отримує бейдж за виконання. По завершенню модуля стажер отримує сертифікат і неоціненний професійний досвід, який гарантує йому впевненість у відповідності його організації навчального процесу до сучасних норм.

9 студентів нашої кафедри розпочали навчання в жовтні 2020 і вже в лютому 2021 отримають свої перші дипломи!