Семінар «Комунікативна та акціональна методики викладання французької мови як іноземної»

23.10.2015 | 21:35

french1

14-15 жовтня 2015 року на факультеті іноземних мов Львівського національного університету імені Івана Франка відбувся семінар «Комунікативна та акціональна методики викладання французької мови як іноземної» за підтримки та сприяння посольства Республіки Франції в Україні в особі Віржіні Вільшанж, Міжнародного, аташе з питань співробітництва у галузі французької мови Центру французьких студій університету Люм’єр Ліон 2 (Франція) та кафедри французької філології ЛНУ ім.І.Франка.
Семінар, який проводив Ерве Дешамп, представник Центру французьких студій університету Люм’єр Ліон 2 зібрав викладачів з університетів західного регіону України. Ерве Дешамп є водночас викладачем-практиком французької мови та методистом з дидактики французької мови як іноземної для спеціалістів і магістрів університету Люм’єр Ліон 2. Він є також автором підручників «Ici» видавництва «Clé International» та «Enseigner l’oral», методики, виданої у Алжирі. Окрім Франції Ерве Дешамп проводив дидактичні семінари у багатьох країнах світу, зокрема, Вірменії, Болгарії, Єгипті, Йорданії, та розробляв навчальні програми для університетів Лівану.
Впродовж двох днів спеціалісти із Чернівців, Острога, Ужгорода, Рівного, Івано-Франківська та Мукачева мали нагоду дізнатися про новітні технології викладання іноземних мов, набути нових навичок та методик викладання, обмінятися досвідом та обговорити проблемні та успішні моменти викладання французької мови у вишах.
Ця зустріч стала однією із низки семінарів, організованих у жовтні 2015 року по всій Україні посольством Республіки Франції. Харків, Київ, Одеса також мали нагоду зібрати у себе викладачів французької мови. Завершальна зустріч відбулася у Львівському національному університеті імені Івана Франка.
Як зазначив Ерве Дешамп, головною метою таких семінарів є ознайомлення та вивчення практик викладання, пов’язаних із комунікативним та акціональним підходом у методиці викладання французької мови: «Тому для проведення семінару я обрав експериментальну, дослідницьку і практичну форми: теоретична, дидактична рефлексія викладачів відбувалася на базі відео-документів, знятих безпосередньо на заняттях із французької мови по всьому світу, конкретних практичних та креативних задач, створення методичних розробок. Усі ці розробки викладачі зможуть використовувати на власних заняттях та передати у користування педагогічним колективам своїх кафедр».

Основними темами дискусій семінару були три із чотирьох компетенцій, окреслених Загальноєвропейськими рекомендаціями з мовної освіти – усне мовлення та розуміння усних та письмових документів.
«Семінар надав нам можливість поміркувати про методики викладання, що ми їх використовуємо підчас занять, оцінити успіхи та переосмислити невдачі, котрі, звичайно, трапляються під час роботи. Це також можливість зустрітися із молодими та досвідченими колегами, обмінятися досвідом та поспілкуватися. Хочеться подякувати панові Дешампу, котрий вміє стимулювати аудиторію, заохочувати до спільної праці, ділитися корисною інформацією та чекає реакції у відповідь. А також колегам із Львівського університету, які доклали багато зусиль до організації цього семінару», – каже Тетяна Голуб, викладач кафедри романо-германської філології Рівненського Державного гуманітарного університету та цьогорічний кавалер Ордену Академічних пальм, нагороди Франції за заслуги в освіті і науці.