У Львівському університеті відбулася 30-та ювілейна конференція Асоціації українських германістів

02.10.2023 | 13:22

Протягом 29–30 жовтня 2023 р. у Львівському університеті тривала 30-та ювілейна конференція Асоціація українських германістів (АУГ) на тему «Германістика в транскультурній перспективі». У конференції, яка відбувалася у гібридному форматі, взяли участь понад 80 викладачів і вчителів німецької мови з різних куточків України, а також з Німеччини, Австрії та Польщі.

Розпочалася конференція вступним словом завідувачки кафедри міжкультурної комунікації та перекладу факультету іноземних мов, президентки Асоціації українських германістів професорки Алли Паславської. Зі словами вітання від адміністрації Університету та факультету виступали перший проректор Андрій Гукалюк та в.о. декана факультету іноземних мов Любомир Бораковський. Слови підтримки і солідарності, а також вітання з нагоди ювілею висловили і представники закордонних партнерів: керівниця відділення германістики, німецької мови і гостьових лекторів Німецької служби академічних обмінів проф. Гебаталла Фаті, керівник Австрійського бюро кооперації у Львові, аташе з питань культури Посольства Австрії у Києві маг. Андреас Веннінгер, в.о керівниці Гете-Інституту в Україні д-р Катаріна Бук.

       

Конференція стала платформою для професійного обміну та дискусій між німецькими та українськими науковцями та практиками. Круглий стіл «З німецькою мовою на шляху до нового громадянського суспільства в Україні» був зокрема присвячений реалізації проєктів, спрямованих на вирішення важливих для українського та німецького суспільства, академічної спільноти питань, зокрема, поширення знань про Україну в німецькомовному просторі, інтеграції і соціалізації українських біженців у Німеччині, створення платформ для німецько-українського наукового і культурного діалогу, інтернаціоналізації україністики, підготовки молодого покоління науковців тощо. Центральною темою панельної дискусії «Німці та українці: історія непорозумінь?», в якій взяли участь український перекладач і літератор Юрко Прохасько, німецький публіцист та дисидент Вольфгант Темплін, німецька поетеса Керстін Прайвус та український філософ, професор Вахтанг Кебуладзе, стали культурні виклики, які можуть виникнути у співпраці між цими двома країнами.

           

Протягом першого і другого дня конференції для шкільних вчителів та університетських викладачів були організовані семінари, які провели видавництво «Hueber», Німецька служба академічних обмінів та Гете-Інститут. Учасники мали змогу вдосконалити свої дидактичні навички та дізнатися про нові навчальні матеріали та методи. Також працювали секції з лінгвістики, літературознавства, перекладознавства та дидактики, де учасники мали можливість поділитися  з колегами своїми новими науковими здобутками. В рамках конференції також відбулася презентація книги «Звільнена сфінкс: українська література у Відні після Першої світової війни» – видання, яке стало результатом співпраці викладачів і студентів кафедри міжкультурної комунікації та перекладу Франкового університету та Інституту славістики Віденського університеті в особі професора-емерита Алоїза Вольдана. Захід було присвячено світлій пам’яті студента кафедри Владислава Онищенка, який загинув в російсько-українській війні, виконуючи бойове завдання.

Під час підсумкового засідання члени Асоціації обрали новим віце-президентом Любомира Бораковського, в.о. декана факультету іноземних мов Львівського національного університету імені Івана Франка, та продовжили повноваження чинної президентки Асоціації професорки Алли Паславської.  Учасники конференції відзначили гостинність львівських колег та Університету та висловили сподівання, що наступну, 31-у конференцію Асоціації, вдасться провести вже у мирному Львові після Перемоги над агресором.

Організатори конференції висловлюють слова сердечної подяки партнерам і спонсорам заходу: Німецькій службі академічних обмінів, Австрійській службі обмінів, Гете-Інституту в Україні та видавництву «Hueber».