Участь студентів французької філології у Фестивалі франкомовних студентів

17.09.2023 | 19:10
Наші студенти цікаві, розумні, невгамовні, здібні, а ще просто неймовірні! Вітаємо студентів 3 курсу відділення французької філології Софію Крошняк і Роксолану Паламар, які не просто взяли участь у Фестивалі франкомовних студентів у Чорногорії, організованому AUF, а й зайняли призові місця та проявили свою українську громадянську позицію! Бажаємо нашим студентам невпинно рухатися вперед і досягати небачених висот! А ми в цьому допоможемо!
Крошняк Софія ділиться враженнями:
Ідея фестивалю мені сподобалась настільки, що не роздумуючи, подала документи і чекала на підтвердження. І ось, нарешті. Приходить лист, що я пройшла відбір.
Декілька людей з різних країн Європи мали представляти свою країну, звичаї, традиції. Я була переконана, що це шанс показати Україну справжньою на міжнародній арені. І не прогадала)
Висновки з фестивалю:
1. Про Україну знають дуже мало, як і я про інші країни. Проте фестиваль подарував неймовірну можливість вивчити про них більше та розказати про Україну.
2. Для того, щоб почати говорити французькою мовою треба просто відкинути страх. Так, я робила безліч помилок, але мене всі розуміли… Бажання вивчати мову зросло в рази.
3. Неочевидна підтримка України. На фестивалі були представники країн, які дууууже нас підтримували, хоча у мене була діаметрально протилежна думка про їхню позицію. Проте були й інші, які і чути про Україну не хотіли. Чудова практика зняття рожевих окулярів)
4. Ми разом з Румунією та Молдовою співали українські народні пісні. Вони їх знають дуже добре!
5. Кожного дня у моєму гардеробі був елемент чогось українського. Багатьох це зацікавлювало. Тепер вони знають, що наш тризуб означає воля, силянки – українські етнічні прикраси, шаровари i вишиванки з маками – нав’язана культура, яка не має нічого спільного зі справжньою і ще безліч нової інформації.
Одним словом, говорити про фестиваль можна багато. Він викликав у мене двоякі відчуття, бо побачила світ таким як він є насправді, а не таким, як я його уявила в своїй голові. Це була чудова можливість вибудувати мости завдяки міжкультурному діалогу з представниками інших країн, які готові слухати і чути! Тепер у мене багацько знайомих з абсолютно різних країн цілого світу!
Але особисто для себе я зробила найголовніший висновок: всюди добре, а вдома найкраще!
Я надзвичайно дякую кафедрі та AUF за організацію фестивалю, досвід, знання та знайомства!
Тепер приїхала в Україну і з новими силами продовжую вивчати французьку! Мова, яка відкриває для мене можливості!