Відбулася публічна лекція доцентки кафедри світової літератури Софії Варецької «Що таке австрійська література?»

03.06.2021 | 19:15

Відбулася публічна лекція доцентки кафедри світової літератури Софії Варецької «Що таке австрійська література?»

14 травня 2021 року на запрошення Володимира Кам’янця, наукового радника Австрійської бібліотеки, а також Австрійського бюро кооперації у Львові доцентка кафедри світової літератури Софія Варецька прочитала публічну доповідь в Австрійській бібліотеці Львова. Доповідачка показала шлях становлення австрійської літератури від початків до сьогодення. Зокрема, вона наголосила на тому, що до 50-60-тих років ХХ ст. австрійська література не мала окремого статусу, а зачислялася до так званого німецькомовного простору, куди входили німецькомовні письменники Швейцарії, Австрії та Німеччини. Про це також свідчать видання «Історія австрійської літератури», які з’являються друком лише після Другої світової війни, більшість із них бере за початок ХІХ ст. – творчість Франца Грільпарцера, Адальберта Штіфтера, Йогана Нестроя та ін. Значна кількість літературознавців вважає періодом становлення австрійської літератури саме цей період.

Софія Варецька зосередила прицільну увагу слухачів на ролі столиці імперії Габсбургів – Відні – як окремому феномені у творенні австрійської ментальності. Адже й досі ми активно вживаємо не «австрійська», а «віденська» кухня (шніцель); не «австрійська», а «віденська» опера; не «австрійський», а «віденський» модерн і так далі – від віденської кави до віденського вальсу, від віденської школи психоаналізу до віденського стільця. У Відні на початку ХХ ст. створилася особлива атмосфера, де гуртувалися митці зі всього світу. Таким чином виник письменницький гурток «Молодий Відень», куди входили Артур Шнітцлер, Гуґо фон Гофмансталь, Герман Бар та ін., а також всесвітньовідома спілка митців «Віденська сецесія», до якої входили художники, музиканти, письменники.

На завершення доповідачка прийшла до висновку, що поставлене питання не має чіткої відповіді, оскільки дослідження історії австрійської літератури залишається на сьогодні відкритим і може постати окремою розвідкою майбутньої наукової роботи магістрів чи аспірантів кафедри світової літератури.

Публічна лекція адресувалася студентам, германістам, дослідникам австрійської літератури, а також усім небайдужим до літератури й культури Австрії.

Лекцію відвідала чимала кількість охочих, що свідчить про велике зацікавлення до запропонованої теми. зокрема, був присутній аташе з питань науки і освіти Посольства Республіки Австрія в Україні, директор представництва ОеАD у Львові Андреас Венінгер.

Австрійське бюро кооперації у Львові зробило запис лекції, тож її можна переглянути за посиланням:

https://www.facebook.com/%C3%96sterreich-Bibliothek-Lemberg-%D0%90%D0%B2%D1%81%D1%82%D1%80%D1%96%D0%B9%D1%81%D1%8C%D0%BA%D0%B0%D0%91%D1%96%D0%B1%D0%BB%D1%96%D0%BE%D1%82%D0%B5%D0%BA%D0%B0-%D1%83-%D0%9B%D1%8C%D0%B2%D0%BE%D0%B2%D1%96-101311385045462/videos/198865415406144