Відбувся круглий стіл, присвячений репатріантам-іспаністам Львівського університету

01.04.2023 | 23:06

30 березня 2023 року кафедра французької та іспанської філологій факультету іноземних мов знову зібралася, щоб віддати належне своїм попередникам. Круглий стіл є одним із низки заходів, приурочених 125-й річниці з часу заснування кафедри французької філології, та присвячений іспаністам-репатріантам, які докладали зусиль до розвитку та промоції іспанської мови.

Життєпис кожного з них є цікавим і водночас непростим. Викладачі, запрошені гості та студенти занурилися знову в історію кафедри, дізналися багато нового і цікавого про колег-викладачів, які були носіями мови, так званих дітей війни, зокрема це Морено Палья Хосе (Moreno Palla José), Абланедо Хіменес Фелікс (Ablanedo Jiménez Félix), а також іспаністів-репатріянтів, до яких належать: Троць Марія Данилівна (Аргентина), Лущак Естела Михайлівна (Уругвай), Клевцова Марія Дмитрівна (Аргентина), Троць Сусанна Данилівна (Аргентина) та Фурдас Марія Григорівна (Аргентина). Кожен з них повернувшись на Батьківщину, зіткнувся з великими випробуваннями тогочасного совєтського устрою, а відтак вони були змушені розпочинати життя з чистого аркуша.

Викладачі кафедри підготували цікаві розповіді про життя та діяльність колег-репатріантів, використовуючи архівні дані, спогади родичів та сучасників. З особливою цікавістю учасники круглого столу слухали спогади близьких родичів: пані Мірти Лущак з сином Михайлом та донькою Ольгою, пана Сергія Клевцова, пані Марії Фурдас та Сусанни Троць (zoom-трансляція з Буенос-Айресу, Аргентина).

Пані Галина Чубай, пані Марія Цар, пані Ірина Шустикевич та пані Анна Поглод та пан Ігор Шмігельський з великою теплотою згадували своїх чудових викладачів, людей надзвичайно інтелігентних, ерудованих та доброзичливих, які не просто працювали на кафедрі, а жили нею та вболівали.

В планах кафедри ще є багато інших зустрічей, адже організатори переконані – треба пам’ятати викладачів, з якими працювали, в яких навчалися і завдяки яким кафедра має заслужений авторитет.