Відбувся круглий стіл, присвячений репатріантам-викладачам кафедри французької філології

10.03.2023 | 23:37

9 березня 2023 року в рамках відзначення 125-річчя кафедри французької філології відбувся круглий стіл, присвячений французьким репатріантам, викладачам кафедри, які після Другої світової війни  повернулися на свою Батьківщину, а в 50-60 роках ХХ століття, після закінчення Університету, почали працювати на кафедрі французької філології.

Організатори заходу наголошують, круглий стіл став ще одним виявом поваги і щирої вдячності «викладачам кафедри, яких з нами немає фізично, але які присутні у нашій пам’яті і наших спогадах». «Наші Учителі – це наш неоціненний житейський і професійний досвід, досвід і мудра наука, якими вони щедро з нами ділилися», – додають організатори події.

Упродовж заходу з великою повагою викладачі згадали своїх Учителів – Софію Іллівну Гузь, Івана Івановича Бабінчука, Альфреда Михайловича Рочняка, Емілію Миколаївну Пославську. В історії кафедри французької філології репатріанти, займають особливе місце. Їхнє володіння французькою мовою  як рідною дало можливість студентам не лише зануритися в традиції та історію Франції, а й досконало опанувати французьку мову. Студентам пощастило навчатися у викладачів – носіїв мови, які становили значну частину складу колективу тогочасної кафедри. Вони були першими справжніми франкомовними викладачами, або, як тепер говорять, «des Français natifs». Кафедра французької філології Львівського національного університету імені Івана Франка – єдина в Україна кафедра французької мови, яка мала такий привілей.

До присутніх із вітальним словом звернувся в.о. декана факультету іноземних мов Любомир Бораковський, який наголосив на важливості та необхідності таких заходів, бо крізь історію кожної окремої людини вимальовується портрет цілої епохи.

Завідувачка кафедри французької та іспанської філології Зоряна Піскозуб привітала численних гостей, які завітали на круглий стіл. Близькі родичі викладачів-репатріантів та випускники різних років з великою повагою, щирістю і теплотою поділилися з присутніми згадками про навчання у своїх Учителів. Викладачі кафедри зробили невеликий екскурс в життєпис французьких репатріантів. Приємно, що це були люди, які з високим достоїнством пройшли шлях тривог і печалі, зберегли у собі добропорядність, життєву мудрість, багатий духовний світ. Нинішнє покоління викладачів кафедри висловлює щиру вдячність своїм Учителям, які зуміли передати свою любов учням…