“Як много важить слово” (щорічна науково-практична конференція студентів кафедри французької філології)

03.10.2022 | 17:30

Щорічна науково-практична конференція студентів кафедри французької філології

«Як много важить слово » – такими словами Івана Яковича Франка, патрона нашого університету,  завідувачка кафедри французької філології доц. Піскозуб З. Ф. розпочала секційне засідання студентської науково-практичної конференції кафедри французької філології, яке відбулося 28 вересня 2021  у форматі відео-конференції з використанням програми Zoom. Дійсно, на конференції зібралися   викладачі  та студенти кафедри, які люблять Слово, плекають його, досліджують. І не лише Слово рідної мови, а й французької та іспанської. І це було надзвичайно цікаво!

Студенти-бакалаври ІІ–IV років навчання та студенти другого рівня освіти «Магістр» (французька та іспанськa філології ) та їх викладачі, а це понад 70 учасників, об’єдналися, щоб  послухати наукові доповіді студентів різних курсів та подискутувати, поставити провокативні запитання, послухати надзвичайно цікаві та ґрунтовні відповіді на них, прийти до спільної думки, а іноді і настояти на своїй.

Виступи учасниць конференції розкривали проблеми дискурсології та лінгвопрагматики, когнітивістики та семіотики, семантики, а також лексикології та діалектології. Зокрема, зацікавлення викликали дослідження прагматичних та семантико-структурних особливостей французьких тизерів та трейлерів; ролі і місця алюзії у французькому медіадискурсі; семантико-когнітивних особливостях емоджі у франкомовному інтернет мовленні; лексико-семантичних особливостей політичних виступів діючого президента Франції Еммануеля Макрона; лінгвопрагматичних характеристик реченнєвої модальності в іспанській мові; важливості андалузького діалекту у мовній картині Іспанії, а також походження неологізмів в аргентинському варіанті іспанської мови.

Щиро вітаємо наших студентів, Ліщенко Христину, Поволокіну Марину, Рудик Анастасію, Фанту Віталію, Дем`янчук Марію, Цайдер Вікторію, Монду Патрисію, які не просто взяли участь у конференції, а й зуміли показати ґрунтовні знання з досліджуваної ними теми, своє вміння вести дискусію, використовуючи риторичні принципи та засоби. Студенти  виявили неабияке зацікавлення дослідженнями своїх колег, свідченням чого стали численні запитання, ремарки, уточнення.

Також, висловлюємо подяку керівникам студентів-науковців, зокрема, завідувачці кафедри доц. Піскозуб З.Ф., доц. Цимбалістому І.Ю., доц. Вигнанській І.М., доц. Ярошко Н.С., доц. Лесько Х.С., доц. Сайфутдіновій О.Ю. за підтримку та за допомогу у генеруванні ідей.

Конференція підсумувала плідну та предметну наукову роботу студентів кафедри французької філології у 2022 році, продемонструвала високий рівень представлених праць та бажання продовжити дослідницьку роботу у магістратурі та аспірантурі, а також непохитну віру у нашу перемогу у жорстокій війні російської федерації проти нашої Держави.

Низький уклін нашим захисникам та захисницям за можливість працювати та навчатися під мирним українським небом!