Засідання секції романських мов у рамках Звітної наукової конференції професорсько-викладацького складу факультету іноземних мов ЛНУ імені Івана Франка за 2022 рік

04.02.2023 | 16:46

2 лютого 2023 року на платформі Zoom, у рамках Звітної наукової конференції професорсько-викладацького складу факультету іноземних мов ЛНУ імені Івана Франка за 2022 рік, відбулося засідання секції романських мов. І навіть аварійні відключення електроенергії не стали цьому на заваді, оскільки цьогорічна конференція мала особливе значення для нашої кафедри, позаяк приурочена 125-річчю з часу її заснування. Відкриттю роботи секційного засідання передувало пленарне, на якому завідувачка кафедри французької та іспанської філологій доцент Піскозуб З. Ф.  завдяки численним архівним матеріалам та фотографіям, занурила учасників у заворожливий світ історії розвитку кафедри від її витоків і до сьогодення.

Виголошені на секційному засіданні доповіді були сучасними, надзвичайно цікавими, та спонукали наукову аудиторію до цікавих та жвавих дискусій. Їхня тематика була доволі розмаїтою та охоплювала широкий спектр філологічних досліджень. Так, зокрема, доц. Піскозуб З. Ф. присвятила свою доповідь проблемі ідентифікації ляпсуса та його супутніх феноменів у французькій розмовній мові, доц. Кабов А. В. зосередив увагу на лінгвопрагматиці, поліфонії та частотності застосування форм теперішнього суб’єктивного способу іспанської мови, доц. Кость Г. М. простудіювала антитезу як стратегію побудови художнього тексту на матеріалі роману “La belle chocolatière” Б. Пекасу-Камебрак, доц. Сайфутдінова О. Ю. та асист. Сухорська Н. І. проаналізували метафорику андалузьких весільних пісень, доц. Стецько Я. Т. дослідила ритмомелодику мови Л.-Ф. Селіна в тексті-оригіналі і його українському перекладі Петра Таращука, доц. Чапля О. С. розкрила принципи проєктування у квантифікаційних синтангмах фразеологічного характеру, асист. Дмитрасевич Н. І. свій виступ присвятила авторському перекладу літературних онімів, асист. Кузик Н. Ю. розглянула фоностилістичні засоби реалізації звукового образу у феноменологічному тексті, асистенти Лисюк С. В. і Лисюк В. В. окреслили проблеми номінації та дефініції явища фахових мов, асист. Шмотолоха І. Ю. розглянула використання риторичних запитань в соціальній рекламі.

Наші слова подяки линуть до ЗСУ, завдяки яким ми мали змогу обговорювати цікаві теми, ділитися своїми знаннями та планувати  майбутнє нашої кафедри, бо як казав Конфуцій: Вивчайте минуле, якщо хочете прогнозувати майбутнє.

Фотозвіт