Зустріч студентів іспанського відділення з засновником і директором видавництва “Астролябія”

10.10.2023 | 11:52
9 жовтня 2023 року відбулася зустріч студентів іспанського відділення (бакалаврів та магістрів) і викладачів кафедри французької та іспанської філологій з Олегом  Фешовцем, кандидатом філософських наук, завідувачем відділу української військової історії Науково-дослідного інституту українознавства Міністерства освіти і науки України, засновником і директором видавництва «Астролябія».

Видавець розповів про філософію видавництва, місію перекладача, функційні особливості наукового та літературного перекладу і про співпрацю фахівців видавництва, яка передує народженню книги. Гості зустрічі вкотре переконалися, що значення гуманітарних знань в усі часи є вирішальним. Говорили про архетипи та стереотипи серед читачів, історію слави окремих книг та їхніх авторів, прийняття книги читачем, неконьюнктурність, альманах “Цитаделя”, цілісність та про настояність тексту на часі, компетенції та освіту, про сучасну українську мову та добрий смак до читання.
Велику увагу приділили вмінню перекладача (художньої  чи наукової літератури) зануритись у книгу, з якою працює.
Також Олег Васильович  запропонував  студентам спробувати себе в практиці перекладу та долучитися до проекту «In principio erat Verbum. Україна: поезія війни» (іспанська версія). Уже найближчим часом студенти надішлють зразки своїх перекладів на електронну скриньку видавництва і, можливо, зможуть розпочати свою перекладацьку практику в “Астролябії”.