Міжнародний науковий семінар «Перспективи світової літератури та компаративних культурологічних студій» («Perspectives of World Literature and Comparative Cultural Studies»)

25.01.2022 | 19:39

Міжнародний англомовний семінар
«Перспективи світової літератури та компаративних культурологічних студій»
(«Perspectives of World Literature and Comparative Cultural Studies»)

З 30 листопада 2021 року по 18 січня 2022 року за участі студентів і аспірантів Сайтама Університету (Японія), Полтавського національного педагогічного університету імені В. Г. Короленка і Львівського національного університету імені Івана Франка працював англомовний міжнародний науковий семінар «Перспективи світової літератури та компаративних культурологічних студій» («Perspectives of World Literature and Comparative Cultural Studies»). Організатори наукового семінару для студентів, магістрантів і аспірантів України і Японії – декан гуманітарного факультету, професор Susumu Nonaka (Сайтама Університет, Японія) і завідувач кафедри світової літератури професор Ольга Ніколенко (ПНПУ імені В. Г. Короленка). Упродовж грудня 2021 року – січня 2022 року відбулося шість засідань наукового семінару за участі здобувачів освіти трьох університетів. Тема зимових наукових студій – «Perspectives of World Literature and Comparative Cultural Studies». Під час засідань були обговорені питання класичної та сучасної художньої літератури, розвитку культури і традицій України та Японії, аспекти гендерних досліджень. Здобувачі освіти отримали чудову можливість удосконалити навички англомовної комунікації за фахом. Цією можливістю успішно скористалися всі учасники семінару. Засідання відбувалися одночасно на платформі ZOOM у режимі реального часу. Організатором зустрічей був декан гуманітарного факультету професор Susumu Nonaka.

Перше з запланованої низки засідань відбулося 30 листопада 2021 року. До учасників семінару звернулися Марина Гриньова, професор, член-кореспондент Національної академії педагогічних наук України, ректор Полтавського національного педагогічного університету імені В. Г. Короленка; Ольга Ніколенко, професор, завідувач кафедри світової літератури Полтавського національного педагогічного університету імені В. Г. Короленка; Лідія Мацевко-Бекерська, професор, завідувач кафедри світової літератури Львівського національного університету імені Івана Франка. У вересні 2021 року була продовжена угода про співпрацю між Львівським національним університетом імені Івана Франка та Полтавським національним педагогічним університетом імені В. Г. Короленка. Тривалі науково-освітні зв’язки між кафедрами засвідчують спільні конференції, семінари, підручники, посібники, навчальні програми для закладів вищої і середньої освіти. На урочистому відкритті серії засідань міжнародного наукового семінару для студентів, магістрантів і аспірантів професор Лідія Мацевко-Бекерська висловила глибоку пошану професорам Susumu Nonaka і Ользі Ніколенко, подякувала їм за співпрацю і розповіла про наукові напрями кафедри світової літератури Львівського національного університету імені Івана Франка, що можуть бути цікавими для спільних проєктів. З вітальним словом до учасників семінару звернувся Susumu Nonaka, професор Сайтама Університету (Японія), представивши основні напрями наукових досліджень, а також сердечно подякувавши ректорові ПНПУ імені В. Г. Короленка Марині Гриньовій і професорам Ользі Ніколенко (ПНПУ імені В. Г. Короленка) і Лідії Мацевко-Бекерській (ЛНУ імені Івана Франка) за участь у наукових семінарах для студентів і аспірантів та партнерство.
Студенти та аспіранти Сайтама Університету (Японія), Львівського національного університету імені І. Франка, Полтавського національного педагогічного університету імені В. Г. Короленка (Україна) виступили зі змістовними і яскравими презентаціями про заклади освіти, різноманіття освітніх програм, наукових проєктів і можливості для академічного обміну. Зокрема, аспірантка кафедри світової літератури Ярина Опрісник розповіла присутнім про Львів як культурно-науковий центр Західної України, про багату і славну історію Львівського університету, а також про здобутки кафедри світової літератури і власні науково-дослідницькі зацікавлення.

Детальніше…

7 грудня 2021 року почесні професори Полтавського національного педагогічного університету імені В. Г. Короленка Susumu Nonaka і Ольга Ніколенко прочитали для японських та українських здобувачів освіти публічні лекції англійською мовою. Зокрема, декан гуманітарного факультету Сайтама Університету, професор Susumu Nonaka розповів про мемуари Ервіна Наґі, що відображають його зв’язки з Японією і водночас гортають трагічні сторінки суспільної історії ХХ століття. В лекції професора Susumu Nonaka були порушені проблеми пам’яті, національної ідентичності, переосмислення історичного досвіду крізь призму долі окремої людини та її сім’ї. Завідувач кафедри світової літератури Полтавського національного педагогічного університету імені В. Г. Короленка професор Ольга Ніколенко у своїй лекції, присвяченій творчості Оскара Вайлда, висвітлила проблеми зовнішньої та внутрішньої краси, вплив японського мистецтва на формування естетизму письменника, а також співвідношення краси й моралі в його казках і романі «Портрет Доріана Ґрея».

Під час засідання 14 грудня 2021 року були виголошені цікаві доповіді, в обговоренні яких взяли активну участь усі присутні. Так, японські студенти із Сайтама Університету Kawaguchi Shota і Nemoto Maho висвітлили тему «Японське суспільство і популярна література», акцентувавши на основних чинниках формування та розвитку сучасного літературного простору. В доповіді студентів із Сайтама Університету Wakano Tarutami та Asumi Takanashi була представлена тема «Атомна бомба в сучасній японській молодіжній літературі».
Аспірантка Львівського національного університету імені Івана Франка Ярина Опрісник представила доповідь на тему «Поетика інтермедіальності в творчості Казуо Ішігуро».

Детальніше…

Студент Полтавського національного педагогічного університету імені В. Г. Короленка Влад Ганнущенко представив доповідь на тему «Проблема самотності в романах Харукі Муракамі».

21 грудня 2021 року учасники семінару зосередилися на актуальних і складних проблемах сучасної гуманітаристики. Зокрема, присутні обмінялися думками щодо питань ідентичності, штучного інтелекту, гендерних аспектів сучасної культури та літератури. В доповіді студентки факультету філології та журналістики Полтавського національного педагогічного університету імені В. Г. Короленка Інни Крячко «Українське національне вбрання в історії, суспільстві, культурі: гендерні аспекти» були представлені особливості традиційного національного одягу українських жінок і чоловіків, відображення національних традицій в образотворчому мистецтві та художній літературі (зокрема, у творчості М. Гоголя). Доповідь Олени Мухи та Єлизавети Баннової, магістрантів факультету філології та журналістики Полтавського національного педагогічного університету імені В. Г. Короленка, була зосереджена на проблемах штучного інтелекту й роботизації, що відображені у творчості американського письменника Айзека Азімова, а також на паралелях із нашим часом, адже було акцентовано на впливі штучного інтелекту на життя і психологію сучасних людей. Студенти із Сайтама Університету Chiharu Matsukura, Kaito Yokouchi, Tomoya Miyazaki представили доповідь на тему «Гендерна ситуація в Японії (lookism)». Вони розповіли про проблеми, пов’язані з дискримінацією зовнішності, з якими стикаються молоді люди в різних професіях і галузях життя. Lookism, на думку студентів, є поширеним у сучасній культурі і виявляється в різних аспектах (фізичний, психологічний, соціально-філософський).
В ході засідання Василина Хома, аспірантка кафедри світової літератури Львівського національного університету імені Івана Франка, представила доповідь «Концепт ідентичності у творі М. Ондатже «Англійський пацієнт». Змістовна та добре структурована презентація допомогла учасникам засідання зосередитись на різних проявах ідентичності в художньому вимірі творчості письменника і краще зрозуміти проблеми, актуальні для сучасної молоді.

Детальніше…

Зі змістом доповідей можна ознайомитись тут:



11 січня 2022 року відбулося чергове засідання наукового англомовного семінару. Студенти факультету філології та журналістики Полтавського національного педагогічного університету імені В. Г. Короленка Анастасія Клемент і Олексій Бридун виголосили доповідь на тему «Культура українського козацтва і японських самураїв: порівняльний аспект». Вони розкрили історію, спосіб життя, кодекс честі українських козаків і самураїв, а також показали їхнє відображення у класичній і сучасній літературі та культурі. Японські студенти із Сайтама Університету Sato Koboashi, Ami Takemura, Qi Simiao представили доповідь на тему «Проблеми шлюбу в Японії: соціальний і культурний аспекти». Вони розповіли про проблеми, з якими стикаються жінки й чоловіки в Японії у процесі створення сім’ї.
Гендерну тему продовжила аспірантка Львівського національного університету імені Івана Франка Катерина Ніколенко, яка прочитала доповідь на тему «Виховання дівчини на початку ХХ століття в Канаді (на матеріалі творчості Л. М. Монтгомері)». Вона розкрила різні аспекти виховання, порушені у романі «Енн із Зелених Дахів», особливо наголосивши на їхній актуальності для сучасної молоді.

Детальніше…

Японські студенти із Сайтама Університету Nanami Fujisaki, Kanako Tominaga, Hayato Kamanishi представили доповідь «Традиційна культура і сучасність», у якій висвітлили роль філософських учень у наш час, питання національного характеру, взаємодії етнічних груп і мультикультурності.

Зі змістом доповідей можна ознайомитись тут:



18 січня 2022 року відбулося шосте (заключне) засідання міжнародного англомовного наукового семінару за участі студентів, магістрантів і аспірантів трьох університетів України та Японії – Сайтама Університету (Японія), Полтавського національного педагогічного університету імені В. Г. Короленка, Львівського національного університету імені Івана Франка.
Засідання відбулося у формі вільної дискусії, під час якої учасники семінару обмінялися думками щодо виголошених раніше наукових доповідей та набули досвіду наукового спілкування англійською мовою в міжнародному середовищі. Модераторами дискусії стали Катерина Ніколенко, аспірантка кафедри світової літератури Львівського національного університету імені Івана Франка, та Олена Муха, магістрантка факультету філології та журналістики Полтавського національного педагогічного університету імені В. Г. Короленка. Вони створили комфортну атмосферу для плідного спілкування українських і японських здобувачів освіти. У процесі дискусії були обговорені такі теми: сучасна ситуація у світі та її вплив на навчання і життя молоді в різних країнах; гендерні проблеми; стосунки в родині в Україні та Японії; ставлення до людей похилого віку; сучасна художня література і кіно тощо. Свої міркування висловили студенти Полтавського національного педагогічного університету імені В. Г. Короленка (Лілія Сьомак, Влад Ганнущенко, Олексій Бридун, Анастасія Клемент, Інна Крячко, Марина Дерій, Наталія Шерстюк, Анна Чижевська, Олена Муха, Аліна Петрусь, Ліза Баннова та ін.), студенти Сайтама Університету (Haruki Burke, Chiharu Matsukura, Hayato Kaminishi, Emily Otsuka, Ami Takemura, Sato Kobayashi, Asumi Takanashi, Wakano Tarutani, Qi Simiao, Maho Nemoto та ін.), аспіранти Львівського національного університету імені Івана Франка (Ярина Опрісник, Василина Хома, Катерина Ніколенко).
На завершення засідання професори Susumu Nonaka, Ольга Ніколенко, Лідія Мацевко-Бекерська підвели підсумки дискусії та побажали здобувачам освіти подальших наукових успіхів і розвитку досвіду міжнародної співпраці, укріплення українсько-японських освітніх та наукових зв’язків. Учасники українсько-японського семінару висловили особливу подяку за сприяння у проведенні семінарів організаторам – професорам Susumu Nonaka і Ользі Ніколенко, декану факультету філології та журналістики Полтавського національного педагогічного університету імені В. Г. Короленка Оксані Кирильчук, начальнику відділу інноваційної діяльності та міжнародних зв’язків Полтавського національного педагогічного університету імені В. Г. Короленка Ірині Когут. У засіданнях наукового семінару брала участь Ольга Бандровська, професор кафедри світової літератури Львівського національного університету імені Івана Франка.
За результатами засідань міжнародного англомовного семінару заплановано видати збірник наукових праць студентів, магістрантів і аспірантів Сайтама Університету (Японія), Полтавського національного педагогічного університету імені В. Г. Короленка, Львівського національного університету імені Івана Франка.
Молодіжний міжнародний науковий проєкт «Perspectives of World Literature and Comparative Cultural Studies», що тривав з 30 листопада 2021 року по 18 січня 2022 року, дав можливість засвідчити актуальну для сучасної молоді проблематику, показав перспективні напрями наукових досліджень, а також сприяв налагодженню міцних і позитивних академічних контактів зі сподіванням на нові обрії дискусій і розвиток дружніх взаємин між молоддю України та Японії.

Фоторепортаж про вільну дискусію 18 січня 2022 р.

Відеозапис вільної дискусії 18 січня 2022 р.

29 листопада 2022 р. розпочав роботу Міжнародний зимовий науковий семінар, у якому беруть участь викладачі й студенти трьох університетів – Сайтама Університету (Японія),
Полтавського національного педагогічного університету імені В. Г. Короленка, Львівського національного університету імені Івана Франка. Українсько-японський молодіжний науковий семінар (англійською мовою) відбувається за наскрізною темою «Perspectives of Comparative and World Literature and Cultural Studies». Міжнародні зустрічі стали традиційними і відбуваються щороку в грудні й січні.

Звіт про засідання семінару за 29.11.2022 р.

Звіт про засідання семінару за 20.12.2022 р.

Звіт про засідання семінару за 10.01.2023 р.

Звіт про засідання семінару за 17.01.2023 р.

Звіт про засідання семінару за 31.01.2023 р.

 

Кафедра світової літератури взяла участь у традиційному зимовому науковому семінарі «Perspectives of World Literature and Comparative Cultural Studies 2023-2024» для студентів Saitama University (Японія), Полтавського національного педагогічного університету імені В. Г. Короленка, Львівського національного університету імені Івана Франка. За програмою семінару відбулося п’ять засідань, в ході яких були представлені актуальні теми для дискусій.

Організатори семінарів – Dean & Professor Susumu Nonaka (Saitama University), професор, завідувач кафедри світової літератури Полтавського національного педагогічного університету імені В. Г. Короленка Ольга Ніколенко, професор, завідувач кафедри світової літератури Львівського національного університету імені Івана Франка Лідія Мацевко-Бекерська.

Під час першого засідання 19 грудня 2023 р. студенти розповіли про свої Університети та факультети, про особливості навчання і майбутні професії. Зокрема, Марія Тацинець представила змістовну презентацію про історію та сучасність Львівського національного університету імені Івана Франка, наголосила на його особистісному потенціалі, показала колегам із Saitama University й Полтавського національного педагогічного університету імені В. Г. Короленка галерею випускників і викладачів Університету – героїв Великої визвольної війни України, окремо зупинилася на гуманітарних та волонтерських проєктах, у яких беруть участь викладачі й студенти Львівського університету. Професор Ольга Ніколенко представила лекцію на тему «Образи України та українців у повісті М. Гоголя «Тарас Бульба» (перша редакція 1835 р.)», Dean & Professor Susumu Nonaka прочитав лекцію на тему «Що таке національний письменник? (крізь призму твору «Тисяча журавлів» Ясунарі Кавабата)». Професор Лідія Мацевко-Бекерська зіставила проблематику, поетику та стильові особливості творів М. Гоголя і Я. Кавабати.

Засідання 09 січня 2024 р. було зосереджене на темі «Світ казки та літератури». Студенти Львівського національного університету імені Івана Франка Марія Тацинець (ІНа-41с), Марта Левицька (ІНа-41с), Марія Дронюк (ІНа-45с), Діана Нагорняк (ІНа-45с) презентували українську класичну літературу в контексті сучасного сприймання та розуміння. Зокрема, присутнім були представлені творчі здобутки Івана Котляревського, Тараса Шевченка, Івана Франка, Лесі Українки, а також акцентовано на їхній особливій ролі в націєтворчих процесах.

Засідання семінару, що відбулося 16 січня 2024 р., було присвячене темі «Традиції та зміни». Студенти Львівського національного університету імені Івана Франка представили дві доповіді. Першу з них – «Різдво: образи та символи в українській літературі» – виголосили Юлія Апетик (ІНа-41с), Євгенія Косана (ІНа-41с), Марія Бойків (ІНа-41с). Одне з найбільш важливих українських свят було представлено у призмі національних традицій та звичаїв через переосмислення їхньої ролі в сучасному світі. Студенти привернули увагу до особливої ролі національної культури в часі Великої визвольної війни. Юлія Апетик запропонувала присутнім виконання колядки на сучасний лад, що засвідчує як тривання традиції, так і оптимістичний світогляд українців у трагічний період нашої історії. Другу тему презентували Антон Яремчук (ІНа-43с), Андріана Аладишкіна (ІНа-46с), Христина Луців (ІНа-43с): «Минуле та майбутнє України крізь призму літератури». Студенти розгорнули якнайширшу панораму української національної культури, показали ключові образи та символи художнього світотворення від Григорія Сковороди і далі у творчості Івана Котляревського, Леоніда Глібова, Івана Нечуя-Левицького, Миколи Хвильового, Івана Багряного, Юрія Руфа, Олександра Михеда. Учасникам засідання була запропоновані складні проблеми української літератури у форматі світової й національної культури, особливо акцентувавши на сучасних умовах розвитку української духовності.

Під час засідання 23 січня 2024 р. студенти запропонували власне сприймання і розуміння теми «Катастрофи та їхні репрезентації в мистецтві». Студенти Львівського національного університету імені Івана Франка розповіли про трагедію Чорнобиля в сучасній історії України та світу, показали мистецькі інтерпретації (література, кіно) цієї події, проаналізували вплив масштабної техногенної катастрофи на життя та діяльність людей у різних куточках світу. Катерина Швороб (ІНа-45с) та Владислава Іванків (ІНа-45с) підготували надзвичайно цікаву змістовну презентацію доповіді, особливо привернувши увагу учасників засідання семінару до трагічних подій 2022 року, коли окупаційна армія розташувалася в Рудому лісі в районі аварії та викопувала численні траншеї для подальшого просування і захоплення території України. Таким чином, Катерина та Владислава ще раз наголосили на руйнівній ролі Чорнобильської трагедії для всього світу, а також на особливій небезпеці через порушення зони відчуження довкола епіцентру вибуху. Розповідь про одну з найбільших техногенних катастроф сучасності дала можливість вкотре повернутися до трагічних подій Великої визвольної війни України.

30 січня 2024 р. відбулося підсумкове засідання традиційного зимового семінару «Perspectives of World Literature and Comparative Cultural Studies 2023-2024». Засідання семінару відбувалося у формі «круглого столу», модераторами якого стали Катерина Ніколенко, аспірантка кафедри світової літератури Львівського національного університету імені Івана Франка, і Токо Го, студент Saitama University. Студенти трьох Університетів запропонували надзвичайно цікаву та пізнавальну інформацію про Україну і Японію, про культуру, історію та сучасність обох країн. Розпочавши розмову з представлення національних символів, супроводжених яскравими колоритними зображеннями, студенти перегорнули нові сторінки в історії молодіжного спілкування й академічної співпраці. Зокрема, під час «круглого столу» були представлені такі теми: традиційні символи Японії та України, перлини національного фольклору як спосіб глибше пізнати світ звичаїв і традицій,  національні свята Японії та України і їхнє значення для сучасної молоді. Окрема увага була зосереджена на знакових постатях національної культури в мистецтві, літературі, науці. Студенти розповіли про сучасну японську та українську літературу, про свої кінематографічні уподобання, а також визначили найбільш актуальні проблеми сучасного світу, виокремивши гендерні проблеми і особливо руйнівні  катастрофи ХХІ століття.

Кожне засідання семінару відбувалося в атмосфері взаємного зацікавлення, доброзичливості, поваги у Zoom-спільноті. Всі виступи та повідомлення щоразу викликали жваве обговорення учасників засідання. Студенти висловлювали коментарі, задавали питання, обмінювалися враженнями.

Варто особливо відзначити активну творчу роботу студентів четвертого курсу факультету іноземних мов Львівського національного університету імені Івана Франка. Марія Тацинець, Марта Левицька, Діана Нагорняк, Євгенія Косана, Юлія Апетик, Марія Бойків, Антон Яремчук, Андріана Аладишкіна, Христина Луців, Владислава Іванків, Катерина Швороб засвідчили не лише досконале володіння англійською мовою, але й ерудованість, комунікативну вправність та вміння провадити фахову дискусію, самодисципліну, вміння й бажання працювати в команді, розвинені навички підготовки дослідницьких проєктів, уміння переконливо їх презентувати.

На завершення традиційного зимового семінару «Perspectives of World Literature and Comparative Cultural Studies 2023-2024» виступили Dean & Professor Susumu Nonaka, професор Ольга Ніколенко, професор Лідія Мацевко-Бекерська, які коротко підвели підсумки роботи.

Академічне спілкування студентів двох дружніх країн стало ще одним кроком у фаховій підготовці, а також важливим внеском у формування іміджу України в час її визвольної боротьби за незалежність.

За результатами традиційного зимового семінару «Perspectives of World Literature and Comparative Cultural Studies 2023-2024» для студентів Saitama University (Японія), Полтавського національного педагогічного університету імені В. Г. Короленка, Львівського національного університету імені Івана Франка буде укладений збірник наукових статей.

World of Fairy Tale and Literature

Christmas: images and symbols in Ukrainian literature

The past and future of Ukraine through the prism of literature

The Chornobyl disaster through the prism of postmodernist literature and cinema